biznis
0

Zenicatrans prvi u BiH uveo beskontaktne čip kartice

FENA
Javno komunalno preduzeće Zenicatrans-prevoz putnika d.d. Zenica prvi je bh. prijevoznik koji je uveo prodaju mjesečnih beskontaktnih čip kartica.

Direktor JKP Zenicatrans-prevoz putnika Jusuf Borić izjavio je danas da će od 1. septembra u prodaju biti pušteno 5.000 čip kartica koje će se u prvo vrijeme moći koristiti u 18 voznih jedinica (autobusa) i na 14 gradskih i prigradskih linija.

«Korisnici su sve kategorije stanovnika, učenici, studenti, radnici, penzioneri. Cijena beskontaktne čip kartice iznosi 10 KM. Ovaj iznos predstavlja kauciju i plaća se samo prilikom prve prodaje. Svaki naredni mjesec vrši se dopuna istih kartica. Dopuna se može vršiti na broj vožnji ili na odgovarajuću novčanu vrijednost. Za plaćanje u gotovom korisnici će dobiti popust od 20 posto», izjavio je Borić.

U ovom preduzeću vjeruju da će uvođenjem jedinstvenog načina naplate unaprijediti poslovanje, odnosno povećati prihode.

Sponzori projekta su Turistička zajednica ZDK-a, Općina Zenica i Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Zato će prve kartice biti uručene općinskom načelniku Husejinu Smajloviću, kantonalnom premijeru Miralemu Galijaševiću, resornom kantonalnom ministru Nerminu Mandri i direktoru TZ ZDK-a Senaidu Šabanoviću.