biznis
0

Zenica: Rješenje za Komrad je novo preduzeće

ZEDA
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Članovi Općinskog vijeća Zenica dalu su saglasnost na prijedlog ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća Općine i "Almy transporta", koji je izabran za najboljeg ponuđača za preuzimanje Javnog preduzeća "Komrad".

Vijećnici su odlučili da se prije potpisivanja ugovora o osnivanju precizira način rješavanja ranijih obaveza prema radnicima.

Prije početka sjednice Općinskog vijeća oko četrdeset radnika Komrada je protestovalo pred Općinom i pokušali svi ući u salu, gdje je počinjala sjednica Vijeća, ali su bili spriječeni i njoj su ipak prisustvovala samo dva delegirana radnika. Tokom vijećanja član Sindikalnog odbora Muhamed Pivić ukazao je da ponuđenim ugovorom radnici nemaju garancije za ispunjenje svojih potraživanja. Načelnik Husejin Smajlović je obrazložio da se davanjem saglasnosti ne vrši nikakav pritisak na radnike, i oni će sami da odlučuju «da li će ili ne preći u novo preduzeće, ali u slučaju odbijanja, proces ide u drugom pravcu što uključuje stečaj i likvidaciju Komrada».

"Davanjem saglasnosti dajemo priliku da 78 radnika ubuduće sigurno radi i prima plaću što je po meni dobar progres", kazao je Smajlović.

U slučaju Komrada sve treba presjeći, jer dugovanja iznose preko četiri miliona KM, a procijenjena vrijednost imovine preduzeća je oko dva miliona KM.