Prekinuli štrajk
0

Komrad ostao bez ugovora s najvećim poslodavcima

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Radnici Javnog preduzeća Komrad prekinuli su višednevnu obustavu rada nakon što im je u petak isplaćena plata za april.

Isplata plate, doduše, umanjene za tri dnevnice koliko su radnici u aprilu proveli u štrajku, donekle je smirila tenzije između uposlenih i poslovodstva, ali i dalje vlada neizvjesnost oko budućnosti preduzeća.

Razlog više za nezadovoljstvo jeste činjenica da su s krajem jula istekli svi veliki ugovori, među ostalima i sa Općinom Zenica, osnivačem i većinskim vlasnikom, s kojom "Komrad" ima najviše ugovorenih poslova.

"Završavamo poslove koje smo ranije ugovorili, ali to nije dovoljno da bismo nesmetano poslovali do formiranja novog preduzeća. Zbog toga očekujemo da hitno reaguju poslovodstvo 'Komrada' i Općina Zenica", kaže Muhamed Pivić, član Sindikalnog odbora "Komrada" Zenica.

Nakon nedavnog dobijanja saglasnosti Općinskog vijeća Zenica na prijedlog ugovora o formiranju novog preduzeća između Općine Zenica i privatnog preduzeća "Almy Transport", u sindikatu "Komrada" očekuju da će nakon sezone godišnjih odmora biti nastavljene započete aktivnosti.

Prema Pivićevim riječima, uposleni traže da se prije prelaska u novu firmu riješi pitanje izmirenja zaostalih obaveza - 14 zaostalih plata i doprinosa za penzijsko osiguranje i zdravstvo za proteklih 10 godina.