biznis
83

Žene sve moćnije: Najveće kompanije podržale imenovanje žena na visoke pozicije

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Najveće banke i osiguravajuća društva u Velikoj Britaniji, kao i nekolicina vodećih banaka i investitorskih kompanija u SAD-u pristali su na inicijativu britanske vlade osmišljenu u cilju dovođenja više žena na visoke pozicije u svijetu finansija i investicija.

Ukupno 500.000 ljudi uposleno je u 72 kompanije koje su podržale inicijativu, a neke od njih su Barclays, Deutsche Bank i Morgan Stanley, piše CNN.

Kompanije teže brisanju spolnih granica u seniorskom menadžmentu, a napredak se objavljuje svake godine te navodi one menadžere koji se zalažu i sprovode u svojim firmama spolnu raznovrsnost te inkluziju žena.

"Veliki broj izvršnih direktora i članova odbora ozbiljno shvata problem i prepoznaje snažnu vezu između raznovrsnosti spolova i poboljšane produktivnosti i učinka", kazala je Jayne-Anne Gadhia, izvršna direktorica Virgin Moneyja.

Ona je bila zadužena za provođenje vladinog istraživanja o uključenosti žena u sferi finansijskih usluga u Velikoj Britaniji. Otkrila je kako je gotovo četvrtina članova odbora ženskog spola, ali i da samo 14 posto žena drži glavne pozicije.

Velike banke imaju najveći postotak žena na vodećim pozicijama.

Nezavisno od ovog istraživanja, londonski gradonačelnik Sadiq Khan naložio je londonskom javnom prevozu, policijskim i vatrogasnim ustanovama da izjednače plate ženskim i muškim uposlenicima.

Britanskim kompanijama dat je rok do 2018. godine da objave zvanične podatke o razlikama u isplaćenim platama i bonusima muškarcima i ženama. Cilj ove vladine strategije jeste da se stane ukraj spolnoj diskriminaciji vezanoj za plate.