biznis
0

Zemlje istočne Azije stvaraju fond od 80 milijardi dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Zemlje istočne Azije planiraju tokom prvog polugodišta iduće godine osnovati vlastiti rezervni fond u vrijednosti 80 milijardi dolara, koji bi trebalo da pomogne regionalnoj ekonomiji da što brže prebrodi posljedice tekuće globalne finansijske krize, objavljeno je u petak u Pekingu.

U toku radnog doručka o osnivanju tog fonda su razgovarali politički čelnici deset članica Organizacije zemalja Azijsko- pacifičkog regiona (ASEAN), kao i Kine, Južne Koreje i Japana, prenose agencije.

Čelnici ASEAN-a (Kambodža, Malezija,Indonezija, Vijetnam, Singapur, Filipini, Laos, Tajland, Mijanmar i Bruneji), Kine, J. Koreje i Japana izrazili su spremnost da "ostvare tijesnu saradnju sve druge neophodne zajedničke akcije u cilju prevladavanja finansijske krize i održavanja ekonomske stabilnosti".

Predstavnik južnokorejskog predsjednika Li Dun Gvan izjavio je da će se rukovodioci J. Koreje, Japana i Kine sastati na specijalnom samitu, sredinom decembra u japanskom gradu Fukuoki da bi razmotrili aktuelnu situaciju na svjetskom finansijskom tržištu.

Sastanak lidera svih 13 spomenutih azijskih zemalja u Pekingu održan je neposredno uoči početka dvodnevnog skupa političkih prvaka Azije i Evrope (ASEM).

Centralna tema sedmog po redu ASEM-a, prenosi Tanjug, također će biti dogovor o preduzimanju zajedničkih mjera za prevladavanje globalne finanijske krize.