biznis
0

Željeznice RS: Starost lokomotiva od 40 do 52 godine

FENA
Starost lokomotiva u Željeznicama Republike Srpske (ŽRS) je od 40 i 52 godine, a optimalan rok korištenja vučnih sredstava je 40 godina.

To znači da im je vijek trajanja istekao i postavlja se pitanje da li je isplativ remont ovih lokomitiva, rekao je danas ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović nakon razgovara u Banjoj Luci sa predstavnicima poljskog holdinga Multiko, koji je zainteresiran za prodaju svojih lokomotiva Željeznicama RS-a putem kreditne linije.

Ministar Čubrilović je rekao da će, nakon analize stanja i potreba ŽRS-a biti odlučeno da li će se ići u nabavku i pod kojim uvjetima novih vučnih vozila i s koliko sredstava.

Direktor za strategije i razvoj u poljskoj kompaniji Multiko Wojciech Kramar rekao je da saradnja ne bi trebalo da bude samo u obliku kupovine ili prodaje, te naglasio da je ovaj holding otvoren za partnerski oblik saradnje, s obzirom na to da su mu poznate potrebe Željeznica RS-a.

On je naveo da u okviru ovog holdinga postoje tri firme koje proizvode sve vrste šinskih vozila, te jedna firma koja se bavi modernizacijom i izgradnjom željezničkih pruga, a konstruisali su i potpuno novu lokomotivu, koja je dobila evropsku homologaciju i sa kojom Poljska namjerava da izlazi van granica svoje zemlje.