Veliki gubici
7

Zbog pandemije easyJet ukida letove prema Hrvatskoj, bez posla ostaje skoro 700 radnika

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Niskobudžetna aviokompanija easyJet ukida pregršt linija prema bivšoj Jugoslaviji, uglavnom do hrvatske obale, zbog planiranog zatvaranja tri britanskie baze – Stansted, Southend i Newcastle.

Letovi koje će ukinuti uključuju one iz Stansteda do Ljubljane, Dubrovnika i Splita, Southenda do Dubrovnika i Pule, kao i iz Newcastlea do Splita, jer svi upravljaju avionima sa bazama na tri aerodroma u Velikoj Britaniji, piše specijalizirani portal Ex-Yu Aviation.

Zatvaranje, koje znači gubitak 670 radnih mjesta, stupiće na snagu od 1. septembra. EasyJet će ponuditi alternativne letove za sve koji su pogođeni ili ponuditi kreditne zapise ili povrat novca.

Putnici koji će letjeti iz londonskog Stansteda i dalje će pronaći rute iz londonskog Lutona i londonskog Gatwicka, dok će putnici easyJet-a koji putuju iz Newcastlea morati krenuti prema Manchesteru ili Liverpoolu.

"Morali smo donijeti vrlo tešku odluku o zatvaranju tri baze u Velikoj Britaniji kao rezultat neviđenog uticaja pandemije i srodnih ograničenja putovanja, usložnjenih karantinskim mjerama u Velikoj Britaniji, što utiče na potražnju putovanja. Željeli bismo uvjeriti kupce zbog letova s ​​ovih zračnih luka da nas mogu kontaktirati svi oni čiji je let pogođen jasnim savjetima o njihovim mogućnostima koji uključuju preusmjeravanje putem alternativnih aerodroma ili primanje refundacije", rekao je direktor easyJeta Johan Lundgren