{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog neimenovanja državnog tijela GIKIL trpi posljedice

S
31.5.2011. u 10:12
0
1
Zbog neimenovanja državnog tijela GIKIL trpi posljedice
0
Zbog neimenovanja državnog tijela GIKIL trpi posljedice
Bosna i Hercegovina potpisnik je dogovora iz Kyota, kojim se definira dinamika smanjenja plinova koji na Zemlji izazivaju efekat staklene bašte. Prije svega to se odnosi na smanjenje emisije ugljenika (ta grupa gasova se u stručnim krugovima naziva CER). Međutim, preuzete obaveze Bosne i Hercegovine tek se u malom procentu realiziraju, što stvara izuzetno velike probleme domaćim kompanijama i nepotrebne gubitke. Uvođenjem procedura za smanjenje stakleničkih plinova stvorili bi se uslovi za prodaju CER gasova, što bi im omogućilo priliv od 70 miliona dolara na godišnjem nivou.
Nedostatak zakonske regulative u Bosni i Hercegovini onemogućava velikim kompanijama da investiraju u smanjenje štetnih plinova, što dovodi do nevjerovatne situacije – država umjesto da zahtijeva smanjenje zagađenja, ona nije stvorila uslove za to. Na ovaj problem su ukazali ovih dana i u GIKIL Global Ispat koksnoj industriji Lukavac. Još krajem 2007. godine kompanija GIKIL je prvi u BiH pokrenuo realizaciju CDM projekta, certificiranog smanjenja stakleničkog gasa N2O, a koji se nalazi u sastavu otpadnog gasa pri proizvodnji azotne kiseline.

Početkom 2008. godine GIKIL je potpisao ugovor sa certificiranim firmama N-Serve iz Njemačke i Johnson Matwey iz Engleske, završena je projektna dokumentacija i podnijet je zahtjev Odjelu za zaštitu okoliša pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Međutim, još uvijek nije imenovano državno tijelo za CDM – smanjenje stakleničkih gasova, te se s tim nisu ni razvile odgovarajuće procedure za odobravanje ovog projekta na državnom nivou. Zbog tri godine čekanja Lukavac je bio izložen velikoj dozi zagađenja, a GIKIL je pri tome propustio značajna sredstva od prodaje CER gasova iz CDM projekta.

Razvoj događaja u Evropskoj uniji u posljednje vrijeme doveo je do značajnijeg pooštravanja kriterija. Nepostojanje propisa koji reguliraju ovu oblast moglo bi stvoriti dugoročne probleme Bosni i Hercegovini. Konkretno, ukoliko GIKIL ne bude u mogućnosti da implementira ovaj projekat u narednih šest mjeseci, zbog novih pravila UNFCCC-a (konvencije Ujedinjenih nacija za klimatske promjene), neće se moći realizovati ni prodaja CER gasova, a samim tim neće se moći obezbijediti ni ulaganje u veoma skupu tehnologiju za očuvanje okoliša.

Stoga su iz GIKIL Global Ispat koksne industrije Lukavac pozvali državna tijela da poduzmu sve aktivnosti kako bi se ova situacija razriješila. Time bi se smanjila zagađenja gradova, obezbijedila tehnologija za prečišćavanje i značajna sredstva bi pristigla u BiH, navedeno je u saopštenju za javnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: