biznis
0

Zbog hipoteke Vlada RS-a ne može ući u posjed "Jelšingrada"

FENA
Vlada RS
Vlada RS
Vlada Republike Srpske, iako je kupila Fabriku alatnih mašina "Jelšingrad" iz Banje Luke, još nije ušla u posjed ovog preduzeća, jer na sudu nije riješena hipoteka od 2,4 miliona KM prema preduzeću “Euromotor”.

Stečajni upravnik preduzeća Aleksa Nježić kazao je da je, kupovinom ovog preduzeća za 8,2 miliona KM, Vlada RS-a u potpunosti izmirila obaveze i sada traži da uđe u posjed, ali je imovina opterećena hipotekom zbog čega ne može biti napravljen diobni bilans.

On je potvrdio i da Okružni sud u Banjoj Luci još nije odgovorio na žalbu koju je “Jelšingrad” uložio u vezi sa zahtjevom preduzeća “Euromotor” za potraživanje.

“Kada budem znao hipotekare i redoslijed upisa, moći ću napraviti diobni bilans preduzeća koji će zatim biti objavljen u Službenom glasniku RS-a. Nakon toga će biti sačinjen ugovor s Vladom RS-a o formiranju novog preduzeća”, rekao je Nježić.

Cjelokupna imovina "Jelšingrada" bila je procijenjena na 24 miliona KM, ali ju je Vlada RS-a kupila za trećinu iznosa.

I radnici “Jelšingrada” još čekaju da ostvare svoja prava, a njima se duguje oko 8,5 miliona, od čega je isplaćeno 1,2 miliona po višem isplatnom redu, dok će se po okončanju hipoteke krenuti u opći isplatni red.

Međutim, sporna hipoteka u "Jelšingradu" iznosi 2,4 miliona i značajno će uticati na procent isplate općeg isplatnog reda.

Radnici tvrde da su umjesto obećanih devet, dobili samo sedam plaća.

Predstavnik bivših radnika FAM "Jelšingrad" Nedo Nikodinović nada se da će, nakon što Vlada RS-a uđe u posjed preduzeća, ono ponovo krenuti s proizvodnjom.