SIstem za osnježavanje
172

Završena izgradnja vještačkog jezera na Bjelašnici, počelo punjenje

FENA
Radovi na izgradnji vještačkog jezera na olimpijskoj planini Bjelašnici rekonstrukciji i modernizaciji akumulacije II su završeni i danas je počelo punjenje jezera.

"Vrijednost investicije je 1,2 miliona KM. Sa izgradnjom te akumulacije i njenim puštanjem u rad, u potpunosti je osiguran sistem za osnježavanje. Zajedno sa sistemom za osnježavanje koji košta oko šest miliona KM, te dobijanjem dozvola ukupna investicija iznosi 7,5 miliona KM", kazao je Feni direktor KJP ZOI'84 Nevres Alispahić dodavši kako je sve finansirala Vlada Kantona Sarajevo.

Naglasio je da je sistem osnježavanja završen prošle godine, a da su pravljenjem akumulacije II stvoreni uslovi za pravljenje vještačkog snijega.

Punjenje akumulacije II se vrši ispumpavanjem iz akumulacije I, kazao je Alispahić dodavši kako je u planu u narednom periodu i izgradnja akumulacije III. Izgradnja te akumulacije će biti realizirana kada se osiguraju finansijska sredstva.

U akumulaciji II se nalazi oko 40.000 kubika vode, u akumulaciji III će biti isto toliko, dok se u akumulaciji I nalazi 9.000 kubika vode. Akumulacija I se nalazi u donjoj trećini staza, akumulacija II na polovini staza, a treće će biti kod međustanice - kazao je Alispahić.

Dodao je da će uz upotrebu akumulacije i povoljne vremenske prilike zimska skijaška sezona biti pomjerena za mjesec dana.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić kazao je Feni kako je ukupan projekt vertikalnog transporta i sistema vještakog osnježavanja sa vodovodom sa Treskavice koštao oko 22 miliona KM.

"Vlada KS se odlučila da poveća skijaške kapacitete na planini Bjelašnici. To je prvo ozbiljno ulaganje poslije Zimskih olimpijskih igara 1984. Sve to utiče na razvoje turizma u KS-u, povećan je i interes turista, te smo se odlučili za ovo ulaganje i ovo je bio pun pogodak", kazao je Šabić.

Naglasio je kako će se sa povoljnijim vremenskim uslovima najkasnije do kraja novembra nastaviti sa pripremom staza, staze će se osnježivati vještačkim snijegom tako da se očekuje početkom decembra da krene skijaška sezona na planini Bjelašnici.

"Bit će to 20-ak dana dana prije svih u regionu. A skijaška sezona će također biti produžena ukoliko vrijeme bude povoljno. Nadamo se da će sezona biti produžena na nekih 120 dana", kazao je Šabić.

Dodao je da je ove godine na Bjelašnici bio veliki broj turista, posebno poslije izgradnje šesterosjeda.

"Postoje planovi za izgradnju treće akumulacije, oni idu uporedo sa izgradnjom novih skijaških staza koje bi bile rekreativne. Postoje idejni planovi oko izgradnje zatvorene žičare, slične kao na Trebeviću", najavio je ministar Šabić.