biznis
0

Završen trening IFC-a za konsultante u oblasti sigurnosti hrane

Sarajevo-x.com
Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svjetske banke za razvoj privatnog sektora, organizovala je prošle sedmice certificirani trening za konsultante - lead auditore u oblasti sigurnosti hrane.

Tokom petodnevnog treninga, osam polaznika steklo je sva potrebna znanja vezana za primjenu standarda ISO 22000.

Povećanje zahtjeva potrošača za sigurnom hranom dovelo je do stvaranja sistema upravljanja sigurnošću hrane koji se temelje na HACCP-u, međunarodnom standardu koji integrira principe sistema Analize opasnosti i kritične kontrolne tačke i korake primjene koje je razvilo Vijeće Codexa Alimentariusa i dinamično ga kombiniralo s preduslovnim programima potrebnim za kontrolu i smanjenje opasnosti po sigurnost hrane uočenih za završne proizvode.

Ciljevi standarda su: usuglašenost s Codexovim principima HACCP-a, usklađenost dobrovoljnih međunarodnih standarda, pružanje auditirajućeg standarda koji se može koristiti za unutarnje audite, samocertifikaciju i certifikaciju treće strane, usklađivanje strukture norme s normama ISO 9001 i ISO 14001 te osiguravanje komunikacije koncepata HACCP-a na međunarodnom nivou.

Dobrobiti od buduće implementacije standarda uključuju: politiku o sigurnosti hrane, smanjenje i uklanjanje mnogih sektorskih planova rada koji su u trenutnoj upotrebi, ugradnju zakonskih i regulativnih zahtjeva koji se odnose na sigurnost hrane, uključujući HACCP sisteme, stalnu i revidirajuću procjenu i kontrolu opasnosti po sigurnost hrane te poboljšano udovoljavanje higijenskim propisima.

Norma ISO 22000 predstavlja dobru referencu za upravljanje sigurnošću hrane i ujedno je prvi standard koji je namijenjen cijelom prehrambenom lancu. Nije samo standard za proizvođača hrane, već je u pitanju standard koji mogu primijeniti svi partneri u lancu.

Predavači na treningu bili su konsultanti Business Edge ltd., vodeće međunarodne trenerske, konsultantske i tehnološke organizacije specijalizirane za razvoj i implementaciju sistema upravljanja, sistema dobrog poslovanja, modela i tehnika, organiziranja i upravljanja razvojem i tehnološkim rješenjima.

Food Safety Management System for Auditor/Lead Auditors je IRCA (International Register of Certificated Auditors) certificirani trening. FSMS lead auditori će nakon položenih ispita steći znanja i vještine neophodne za rad u prehrambenoj industriji.