biznis
0

Zatopljenje "otopilo" i cijene nafte

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene nafte spustile su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod 78 dolara za barel uslijed očekivanog smanjenja potražnje za lož-uljem s obzirom na zatopljenje na sjevernoj hemisferi.

Cijene barela sirove nafte pale su na američkom tržištu 36 centi na 77,64 dolara. Njujorška berza udružit će cijene za ponedjeljak i utorak u jedinstvenu trgovinsku cjelinu zbog Dana Martina Luthera Kinga.

Na tržištu u Londonu cijene su pale za 82 centa na 76,27 dolara za barel.

Osjetniji pad cijena zakočila su očekivanja da će Kina, drugi najveći svjetski potrošač nafte, krajem sedmice vjerojatno objaviti podatke o snažnom rastu BDP-a u četvrtom tromjesečju 2009.

Toplije vrijeme na sjevernoj hemisferi, dobra opskrba i slaba slika potražnje utjecali su na cijene, sažeo je Christopher Bellew iz tvrtke Bache Financial stanje na tržištima.

Privatna meteorološka služba DTN Meteorologix očekuje da će zatopljenje u mnogim dijelovima SAD-a, uključujući sjeveroistok, potrajati desetak dana.

"Lož-ulje vodi tržište prema dolje", kazao je Olivier Jakob iz tvrtke Petromatrix. "U SAD-u je još uvijek relativno toplo za ovo doba godine."

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) objavila je u petak da hladno vrijeme diljem velikih zemalja potrošača nafte nije u većoj mjeri utjecalo na potražnju za lož-uljem.

Tako je u Njemačkoj, najvećem evropskom tržištu lož-ulja, potražnja u decembru pala za oko 37 posto u odnosu na godinu ranije.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zasebno je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 75,79 dolara, što je 78 centi manje nego krajem prošle sedmice.