biznis
0

Hladnoća podgrijava cijene nafte

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene nafte porasle su nadomak 82 dolara za barel, skočivši deveti dan zaredom, poduprte rastom potražnje zbog hladnog vremena u ključnim potrošačima - Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u februaru na američkom su tržištu porasle za 14 centi, na 81,65 dolara. Ranije je barel nakratko dosegnuo 81,99 dolara, što je samo jedan cent ispod najvišeg nivoa zabilježene u oktobru 2009. godine.

Na tržištu u Londonu cijene su porasle za 17 centi i iznosile 80,29 dolara.

"Ekstremno hladno vrijeme danas je dalo podršku cijenama", rekao je Rob Montefusco, trgovac naftom iz kompanije Sucden Financial.

Ulagači očekuju tokom dana objavu podataka Američkog naftnog instituta o američkim zalihama nafte, te podataka američke vlade u srijedu, za koje očekuju da će pokazati pad zaliha destilata i nepromijenjene zalihe sirove nafte.

"Podaci o zalihama dat će nam neku smjernicu, a očekuje se da će pokazati pad zaliha sirove nafte i destilata", dodao je Montefusco.

Očekuje se da će podaci API-ja pokazati pad zaliha destilata u prošloj sedmici za 1,9 miliona barela, rast zaliha benzina, te nepromijenjene zalihe sirove nafte.

Poticaj cijenama pruža hladno vrijeme, a niske temperature na sjeveroistoku SAD-a, najvećem tržištu lož-ulja, vjerojatno će podići potražnju za 21 posto u odnosu na uobičajeni nivo.

Neuobičajeno hladno vrijeme u Ujedinjom Kraljevstvu vjerojatno će se nastaviti u drugoj polovini januara nakon najhladnijeg decembra od 1995. godine, dok se u Evropi očekuje postepeno širenje nižih temperatura sa sjeveroistoka prema jugozapadu tokom idućih nekoliko dana.

Organizacija zemalja izvoznica nafte zasebno je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njene nafte u ponedjeljak iznosila 78,18 dolara, što je 1,02 dolara više nego 31. decembra.