Parlament FBiH
6

Zastupnik SDA predložio amandman koji u velikoj mjeri mijenja suštinu korona-zakona

A. D.
Suad Kaknjo (treći s desna)
Suad Kaknjo (treći s desna)
Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Suad Kaknjo predložio je amandman koji u velikoj mjeri mijenja suštinu Prijedloga zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica Vlade FBiH ili kolokvijalno rečeno korona-zakona.
Naime, Kaknjo putem svog amandmana predlaže da, kada je riječ o subvencioniranju doprinosa u iznosu do 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za april, izbaci kriterij koji predlaže Vlada FBiH a to je da se to odnosi na privredne subjkete koji su ostvarili pad prometa 20 posto i više u odnosu na ostvareni prosječni promet u januaru i februaru 2020. godine.

"Ukoliko ne dođe do predložene izmjene, realni sektor - privreda će doći u još težu situaciju (zdravio dio privrede se praktično kažnjava a nezdravi stimuliše)", naveo je, između ostalog, Kaknjo.

Također, on putem amandmana predlaže još neke izmjene koje se tiču upravnih, parničnih i vanparničnih postupaka.

Vlada FBiH je početkom aprila donijela Zakon za koji je najavljeno da treba da spasi ekonomiju u Federaciji BiH. Na njega je niz političkih subjekata već podnijelo desetine amandmana.