SAD
0

Zastupnički dom Kongresa odbacio mjere spašavanja finansijskog sektora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zastupnički dom američkog Kongresa odbacio je u ponedjeljak predloženi paket mjera za spašavanje finansijskog sektora.

S 228 glasova "protiv" i 205 "za" zastupnici su izrazili svoje neslaganje s izdvajanjem 700 milijardi dolara za spašavanje velikih finansijskih korporacija usprkos upozorenjima da bi se negativno glasanje moglo teško odraziti na ekonomsko stanje u Americi.

Predsjednik George W. Bush je izašao pred TV kamere rano u ponedjeljak ujutro, oko 90 minuta prije početka poslovnog dana na Wall Streetu i satima prije očekivanog glasanja u Zastupničkom domu o predloženom paketu mjera.

Bush je pohvalio taj paket kao "smion dogovor". "Uvjeren sam da će ovaj plan spašavanja, zajedno s drugim mjerama Ministarstva finansija i Središnje banke, početi vraćati snagu i stabilnost u američki finansijski sistem i ekonomiju u cijelosti", kazao je.

Predsjednik je priznao da su pregovori oko paketa mjera bili teški, ali je dodao da su se sav težak rad i saradnja isplatili na kraju.

Američki čelnik je rekao da plan rješava temelj problema finansijske krize - riskantne stambene zajmove koji su propali i tako ograničili količinu novca za druge zajmove.

On je dodao kako zna da će glasanje o ovom zakonskom prijedlogu biti teško za članove Kongresa.

"Kongres može uputiti snažan signal tržištima kod kuće i inozemstvu hitnim usvajanjem ovog zakonskog prijedloga. Svi članovi Kongresa i svi Amerikanci moraju znati da je glas u prilog ovog zakona glas za sprečavanje ekonomske štete vama i vašim zajednicama", kazao je Bush, prenosi VoA.

Još je rekao da ovaj paket neće osigurati trenutni i potpuni lijek za sve ekonomske probleme, ali je izrazio uvjerenje da će Amerika dugoročno prevladati ove izazove i ostati jedna od najdinamičnijih i najproduktivnijih ekonomija na svijetu.

U međuvremenu, vlade širom svijeta pokušavaju spriječiti produbljivanje krize spašavanjem važnih banaka.

Američka vlada osigurala je da banku Wachovia i njenih 312 milijardi dolara u gubicima na zajmovima preuzme korporacija Citigroup.

Britanska vlada nacionalizirat će banku Bradford i Bingley i preuzeti 75 milijardi dolara u stambenim zajmovima dok će ogranak banke za štedne uloge, koji raspolaže s 40 milijardi dolara, biti prodan španskom bankovnom divu Santanderu.

Belgija, Luksemburg i Nizozemska u nedjelju su ubrizgale više od 16 milijardi dolara u bankovnoga i osiguravateljskog diva tvrtku Fortis, a vlada Islanda otkupit će 75 posto udjela u trećoj najvećoj banci u toj zemlji.