Sve teže poslovati
9

Zašto se gasi poreski raj na Kipru: Posebno pogođeni biznismeni iz Srbije

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Poreske oaze širom svijeta na udaru su kritika, ali i zakonskih ograničenja što uvelike zna otežati poslovanje u njima. Posebno se to osjeti zadnjih godina na Kipru.

Sve više privrednika koji imaju firme registrovane na Kipru, offshore destinaciji veoma popularnoj u regiji poslednjih decenija, počinje da se povlači. Prema informacijama beogradskog Blica povlačenje će tek da se nastavi, a glavni razlog je to što Kipar više nije ono što je bio - troškovi poslovanja i održavanja biznisa u ovoj offshore zoni drastično su povećani, i do 10.000 eura godišnje.

Pogodnosti koje su ranije postojale na Kipru značajno su počele da se umanjuju već nakon ulaska ove zemlje u Evropsku uniju 2004. godine. Tada to toliko i nije bilo od uticaja na firme koje tamo posluju, ali nove obaveze koje je Kipar u međuvremenu uvodio postale su značajne. U prvom redu je obaveza da preduzeća vode knjige, odnosno da imaju knjigovođu, a onda i obavezna revizija poslovanja, što firmama zajedno predstavlja dodatni trošak od 5.000 do 10.000 eura godišnje.

Kako piše ovaj portal, među najvećim biznismenima u Srbiji skoro svaki ima bar po jednu firmu registrovanu na ovom sredozemnom ostrvu, a više od 1.000 preduzeća koja posluju u Srbiji imaju osnivače iz najpoznatijih offshore zona.

Prema najnovijim podacima koje je Agencija za privredne registre (APR) dostavila Blicu broj srbijanskih firmi čiji su vlasnici na Kipru je 666. Ipak, interesantno je da je od početka ove godine registrovano osnivanje samo jednog privrednog društva sa članovima ili osnivačima sa Kipra.

Smatra se da je danas čak mnogo pogodnije poslovati u Holandiji, Francuskoj ili Švedskoj, gde imamo čak i povoljnije međudržavne sporazume nego sa Kiprom. Inače, svaki međudržavni sporazum tiče se dividendi, kamata i rojaltija, a Kipar je ranije imao, između ostalog, izuzetno povoljne stope za isplatu, odnosno iznošenje dividendi, kao i niži porez na dobit.