Neuspjele aukcije
16

Zasad je niko ne želi: Energoinvest za atraktivnu zemlju u Sarajevu tražio 17 miliona KM

I. P.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ispitna stanica Energoinvesta u Sarajevu još uvijek nije prodata iako su za ovu vrijednu površinu na Alipašinom Mostu pojedine firme pokazale interes još 2017. godine.

Energoinvest je 2018. godine odlučio zemlju na kojoj se nalazi poznata ispitna stanica, a početna cijena zemljišta prije prve aukcije u maju 2018. bila je 15,8 miliona konvertibilnih maraka. Niko se nije javio, pa čak ni firma koja je ranije pokazala interes.

Podsjećamo, kako smo i ranije pisali, tokom 2017. godine kompanija Energoinvest dobila je pismo namjere od neimenovanog kupca za zemljište, pri čemu je tadašnji potencijalni kupac bio spreman dati 14 miliona KM.

Prodaja, ili tačnije pokušaj prodaje, održan je tada posredstvom Agencije za privatizaciju Federacije Bosne i Hercegovine.

Druga aukcija desila se u januaru 2019., ali sa jednom bitnom razlikom - cijena je povećana i iznosila je više od 17.470.000 konvertibilnih maraka. Opet se niko nije javio.

Površina zemljišta je 19.640 kvadratnih metara, na prodaju su i privredni objekti koji su na njemu izgrađeni, osim same ispitne stanice koja će biti premještena.

Sarajevska ispitna stanica zapravo je jedna od rijetkih takvih postrojenja za ispitivanje dalekovoda u Evropi

Ispitna stanica jedna je od rijetkih u Evropi ovakve vrste te je još od početaka Energoinvesta služila za ispitivanje dalekovodnih stubova bh. kompanije, ali i brojnih renomiranih svjetskih firmi.

Energoinvest je u 2017. godini zabilježio neto gubitak od 10 miliona KM, dok je 2018. godine zabilježen gubitak od 10,9 miliona KM.