Banja Luka
0

"Zarubežnjeft" i NIS istraživat će nalazišta nafte u RS

FENA
Predstavnici kompanija "Zarubežnjeft" i Naftne industrije Srbije (NIS) danas su u Banjoj Luci potpisali memorandum o saradnji na istraživanju nalazišta nafte na prostoru RS-a, a namjeravaju da podnesu zahtjev organima tog bh. entiteta za izdavanje koncesije za te radove i eventulanu eksploataciju ukoliko istraživanja pokažu da se tu nalaze određene količine nafte.

Premijer RS-a Milorad Dodik, koji je prisustvovao potpisivanju ovog dokumenta, rekao je da bi volio da je postignuto zajedničko rješenje i s Federacijom BiH, jer “na prostoru tog bh. entiteta koje je u dodiru s onim koje će se istraživati, moguće je da postoje određene količine nafte”.

Ima vremena, dodao je, da se i to pitanje “još izuči i eventualno dogovori”.

Prije davanja koncesije neophodno je da se uradi zajednička studija, a nakon što kompanije apliciraju, Vlada RS-a će u roku od 30 dana, kaže Dodik, biti spremna da da’ koncesiju za istraživačke radove.

U međuvremenu bit će dogovarani uvjeti za davanje koncesije.

“Početak ovih radova traži ulaganja od 20 miliona dolara, a ukupan projekat iznosi od oko 130 do 150 miliona dolara”, rekao je entitetski premijer uvjeren da će se potvrditi ranije “činjenice” da postoji određene količine sirove nafte na ovim prostorima što je pokazalo istraživanje rađeno prije 20 do 30 godina.

To znači, tvrdi Dodik, da bi RS “mogla da bude jedno od važnih mjesta za energetsku stabilnost ne samo tog prostora, već čitavog regiona”.

Generalni direktor kompanije "Zarubežnjeft" Nikolaj Brunič nada se da su oni dijelovi, koje su, kaže, oni proučavali kao nova nalazišta nafte, biti uspješno završeni.

“To je nova etapa saradnje RS-a s ruskim kompanijama”, kazao je Brunič.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko nije želio konkretno da govori o projektu istraživanja naftnih nalazišta, ali se nada da će do kraja 2011. biti završena prva istraživanja.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko, te srbijanski ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, koji su također prisustvovali potpisivanju memoranduma, izrazili su zadovoljstvo nastavkom saradnje dvaju naftnih industrija u ovoj važnoj oblasti.

Za Harčenka današnji memorandum govori i o povećanju saradnje RS-a i Rusije, na obostranu dobit i uz podršku ruske Vlade, ali i ima značaj za cijelu BiH te regiju.

Za danas je u Rafineriji nafte u Brodu predviđeno otvaranje laboratorije, a što pokazuje, kaže Dodik, njeno opredjeljenje da svoje proizvode usaglasi s važećim evropskim standardima, pa stoga očekuje da će to biti “dovoljan razlog” da organi BiH još za neko vrijeme produže odluku o kvalitetu tečnih goriva.

Entitetski premijer također je danas potvrdio da očekuje da će krajem augusta biti moguće raditi na protokolu, koji bi potvrdio moguću saradnju s ruskim “Gaspromnjeft" oko izgradnje gasovoda.