biznis
0

Zapovijedi za investitore

Sarajevo-x.com
Kada je u pitanju donošenje ispravnih poslovnih odluka kako bi se osigurala bolja budućnost, ispravno investiranje ima ključnu ulogu. Stoga vam Alan Haft, finansijski savjetnik i kolumnista nudi nekoliko savjeta koji bi vas mogli odvesti do poslovnog i novčanog vrhunca.

Držite se zvaničnih indeksa berze Ostavite individualno biranje dionica kockarima i špekulatorima. Nekolicina ljudi zapravo shvata kako na pravi način odabrati pravu dionicu, a i kada tako učine, nikada se u potpunosti ne mogu osloniti na svoju odluku zbog nepredvidivosti tržišta dionicama. Stoga uvijek provjerite indekse berze kako biste donijeli ispravnu odluku i kako ne biste ugrozili svoju egzistenciju.

Diverzifikacija Vjerovatno ste već bezbroj puta čuli za ovaj izraz, ali nikada niste uspjeli u potpunosti primijeniti njegovo značenje. Diverzifikacija je općenito svako proširenje u različitim pravcima. U investicijama označava investiranje sredstava u vrijednosne papire brojnih različitih kompanija i drugih pravnih osoba.

Diverzifikacijom ulaganja smanjuje se rizik ukupnog portfelja vrijednosnih papira jer svako ulaganje ima svoju frekvenciju vjerojatnosti ostvarivanja pojedinih rezultata. Time se i stabilizira prinos na ukupna ulaganja.

Čuvajte svoj novac Uvijek budite na oprezu kada je vaš novac u pitanju jer niko neće bolje i uspješnije ulagati od vas samih. Nemojte dozvolite da se zbunite kada su vaša ulaganja u pitanju jer možete izgubiti sve.

Ne donositi ishitrene odluke

Iako se nekada itekako isplati rizikovati jer je moguće ostvariti značajan dobitak, nemojte žuriti kada su investicije u pitanju. Iako postoji 50% šansi da dobijete basnoslovnu sumu novca, isto tako postoji i pedesetpostotna šansa da ćete sve izgubiti.