Skup u Banjoj Luci
6

Zakoni o preduzećima, javnim nabavkama i zaštiti potrošača ključni za EU tržište

FENA
Evropska unija je unija zakonodavstva i prava, a usklađivanje legislative ključno je za buduće integracije u tu zajednicu zemalja, ukazao je danas Krassimir Nikolov, šef Sekcije za evropsku integraciju, politička i ekonomska pitanja pri Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini.

Materijalno pravo je, kako je pojasnio, ključno kako bi se omogućilo da Bosna i Hercegovina kasnije može učestvovati na evropskom tržištu.

Pojasnio je da se to odnosi na zakone o preduzećima, javnim nabavkama i zaštiti potrošača.

Uoči skupa u Banjoj Luci o temi "EU acquis Conference 2020", u organizaciji Pravnog fakultet, podsjetio je da proces pritupanja dugo traje, a zakonodavstvo se u međuvremenu mijenja.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS-a Zlatan Klokić je dodao da Vlada RS donosi već 11. godišnji plan usklađivanja domaćeg zakonodavstva.

"Do sada je oko 3.000 akata i podzakonskih akata prošlo ovu proceduru, pred nama je ogroman posao, ali taj posao ne staje samim članstvom u EU nego se nastavlja i dalje, jer se zakonodavstvo EU stalno inovira", kazao je Klokić.

Ministrica trgovine i turizma RS-a Suzana Gašić ističe da s aspekta zaštite potrošača ima dosta posla da se napravi na usklađivanju zakonodavstva, ali da se mogu napraviti veliki pomaci.

Dekan Pravnog fakulteta u Banjoj Luci Željko Mirjanić ističe da cilj projekta "Harmonizacija prava RS i BiH s pravom EU", da se olakša usklađivanje prava u RS i BiH s pravom EU.

To je, podsjetio je, obaveza preuzeta Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

"Bez obzira na tempo približavanja EU, ovo je posao koji nas čeka. Pravo EU danas ima najviše standarde u svijetu, naš cilj je da naš pravni sistem razvijemo do nivoa tih evropskih standarda potpuno nezavisno od političkih pitanja", kazao je Mirjanić.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić rekao je da je od suštinske važnosti da se u BiH prihvati mehanizam koordinacije i da svako, na različitim nivoima, učestvuje u daljem procesu eurointegracija.