biznis
4

Zakon o porezu na dobit protjeruje proizvođače iz RS u FBiH

Klix.ba
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Ukoliko Narodna skupština RS usvoji nacrt Zakona o porezu na dobit, čiji je predlagač Vlada RS, najveći proizvođači i veletrgovci iz RS najavljuju preseljenje sjedišta i pogona u FBiH.

Najveće preostale kompanije u RS ogorčene su nacrtom Zakona o porezu na dobit, preciznije članom 21, kojim se rabat, koji ulazi u poresku osnovicu, ograničava na maksimalno tri odsto vrijednosti prihoda od prodaje.

Na poreskom savjetovanju koje su sa privrednicima održali predstavnici Ministarstva finansija RS navedeno je da se ovo radi zbog "pojednostavljenja pripreme poreskog bilansa i približavanja finansijskom bilansu“. Međutim, ovdje to konkretno nije slučaj, jer se u finansijskom bilansu ukupno odobreni popusti smatraju stavkom koja umanjuje prihod, a ne samo dio, kao što se predlaže za poreski bilans.

Stručnjaci smatraju da su neopravdani i drugi argumenti kojima Vlada pokušava da progura ovo zakonsko rješenje. Predstavnici Ministarstva finansija RS rekli su privrednicima da žele spriječiti zloupotrebe, jer se prekomjernim izdatim popustima firme dovode do gubitaka, da se ovo uvodi zbog poslovanja sa povezanim stranim licima u inostranstvu i da se želi pomoći privrednicima koje kupci uslovljavaju ogromnim rabatima.