Vijeće ministara
318

Zadužujemo se za 68 miliona KM: Tramvaj do Hrasnice, trolejbus do Vogošće i Južna longitudinala

I. P.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održat će danas 10. 9. 2020. godine, redovnu sjednicu na kojoj će biti 59 tačaka dnevnog reda. Između ostalog, razmatrat će se inicijativa o zaduživanju zbog razvoja cestovne infrastrukture i javnog gradskog prijevoza u Sarajevu.

Naime, tačka 53. odnosi se na inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke, a predlagač je Ministarstvo finansija i trezora BiH.

"Implementacijom ovog projekta bi se pospješilo dovođenje kvalitetnog javnog linijskog prijevoza putnika na evropske standarde, zaštita prirodnog okoliša, sigurnost radnog osoblja i korisnika uluga u saobraćaju i povećanje ekonomske konkurentnosti", navodi se u objašnjenju inicijative.

Konkretno, finansirao bi se projekt "Javni gradski prijevoz Sarajevo" koji se planira realizirati kroz četiri povezana podprojekta koji spadaju u oblast gradskog saobraćaja na području Kantona Sarajevo, odnosno oblast javnog linijskog prijevoza i oblast izgradnje gradskih saobraćajnica.

To su sljedeći projekti: Rekonstrukcija trolejbuske mreže za Vogošću, obnova voznog parka za trolejbusku mrežu za Vogošću, izgradnja tramvajske pruge za Hrasnicu i izgradnja saobraćajnice Južna longitudinala.

Spomenuti projekti su ili u višegodišnjoj fazi realizacije, kao što je Južna longitudinala ili su predstavljeni kao planovi, odnosno projekti poput obnove trolejbusa do Vogošće ili gradnja pruge do Hrasnice.

Sve kategorije Projekta su već uvrštene u Program javnih investicija za period 2018. – 2020. godine i 2020. – 2022. godine i usaglašene sa strategijom razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine.

Iznos zajma koji će biti dodijeljen Bosni i Hercegovini je 35.000.000 eura ili 68,5 miliona konvertibilnih maraka, rok otplate je 25 godina uključujući greis period od 5 godina, kamata je fiksna ili promjenjiva i dogovara se prije isplate svake tranše.