FBiH
0

Za modernizaciju rudnika 130 miliona KM

SRNA
Amer Jerlagić
Amer Jerlagić
U modernizaciju rudnika u Federaciji BiH, koji su ušli u sastav "Elektroprivrede BiH", u ovoj godini biće uloženo 130 miliona KM, najavio je generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Amer Jerlagić.

"Želja nam je da na taj način investicije od gotovo 30 miliona KM iz rudnika i naših stotinak miliona KM, dakle ukupno 130 miliona KM u ovoj godini, rezultiraju novim čelom u Brezi, novom mehanizacijom u Kaknju, a sutra i novim čelom u Kreki. Da modernizujemo rudnike, humanizujemo rad, da imamo više sigurnosti, manje nesreća", rekao je Jerlagić "Nezavisnim novinama".

Prema njegovim riječima, sve to rješavaće se u naredne dvije do tri godine s ciljem da sva jamska čela u sedam rudnika iz sastava koncerna izgledaju poput onih u jami Mramor, a u skorijoj budućnosti i kao u rudniku Velenje u Sloveniji, koji je primjer za cijelu regiju. 

On je istakao da su pripreme za izgradnju pojedinih elektroenergetskih objekata u završnoj fazi, ali i da će cijene električne energije morati rasti ukoliko se želi da projekti budu domaći i da se dijelom finansiraju i iz domaćih izvora.

"Ima elemenata u tarifnim postupcima za lagano gašenje unakrsnog subvencionisanja i snižavanja cijene kupcima poput malih pekara, mljekara i drugih pogona", rekao je Jerlagić.

On je dodao da je potreban podsticaj maloj privredi nauštrb cijene za kupce na 110 kilovoltnoj mreži, gdje su one izuzetno niske i cijena za domaćinstva gdje je FBiH, zajedno sa Makedonijom, najjeftinija u Evropi.