promo
28

Za inovativne poslovne ideje dostupno još 750.000 EUR bespovratnih sredstava

Ukoliko ste preduzetni i inovativni, prepoznajete mogućnosti i prilike za razvoj novih proizvoda, usluga ili unapređenje postojećih procesa, imate inovativnu ideju koja može dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH, onda Challenge fond predstavlja pravog partnera za saradnju i podršku u realizaciji vaših inovativnih ideja.

Challenge fond uspostavljen je u okviru projekta Challenge to Change - C2C koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u BiH, a koji provodi Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u partnerstvu sa Razvojnom agencijom RS (RARS). Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.

Inicijalna sredstva u iznosu od 750.000 EUR, za 5. Poziv koji je trenutno otvoren, namijenjena su mikro, malim i srednjim preduzećima sa područja Bosne i Hercegovine i Švedske, kao i preduzetnicima i zadrugama. Za potencijalne korisnike iz kategorije startup-a, koji su registrovani najmanje 6 mjeseci, predviđen je maksimalni iznos granta do 10.000 EUR, dok korisnici iz kategorije zrelih privrednih subjekata do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000 EUR.

Aplikanti moraju obezbijediti minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati duže od 12 mjeseci.

Sve predložene aplikacije biće ocijenjene u skladu sa tri osnovna kriterija: inovativnost poslovne ideje, izvodljivost i održivost poslovne ideje i društvena korist.

Aplikacije na ovaj poziv moraju biti podnesene u elektronskoj formi u skladu s uputstvima koja se nalaze u dokumentu Smjernice/Vodič za aplikante, koji se može preuzeti na www.c2c.ba. Samo aplikacije dostavljene putem elektronske forme, koja se nalazi na www.c2c.ba biće uzete u razmatranje, dok se štampane aplikacije ili aplikacije dostavljene email-om neće razmatrati.

Rok za podnošenje aplikacija je 24. mart 2020. godine do 16:00 sati.

Info sesije će se održati, između ostalog u Tuzli, Zenici, Banjaluci, Višegradu, Mostaru, Tesliću, Sarajevu, Prijedoru... u skladu sa kalendarom događaja koji je dostupan na www.c2c.ba.

U okviru prethodna četiri poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz Challenge fonda prijavila su se 2.074 aplikanta. Do sada je ugovoreno 110 korisnika granta, a ukupna vrijednost ugovorenih grant sredstava je 2.500.866 EUR.

U toku je potpisivanje ugovora sa novih 38 korisnika za koje je predviđeno oko 844.000 EUR bespovratnih sredstava Challenge fonda.