Kongres BiH o cestama
0

Za Evropom kasnimo 30 do 50 godina

SRNA
Foto: CIN.ba
Foto: CIN.ba
BiH za Evropom u oblasti razvoja putne infrastrukture kasni od 30 do 50 godina - rečeno je danas na drugom Kongresu BiH o cestama u Sarajevu.

Kao primjer je navedeno da bi BiH, da bi dostigla razvijenost u ovoj oblasti u EU iz 2004. godine, trebalo da ima 800 kilometara autoputeva, a sada ima samo 40 kilometara.

Ministar komunikacija i transporta BiH Rudo Vidović, rekao je otvarajući Kongres, da je razvoj putnog sistema u BiH glavni preduslova za razvoj njene privrede ali i jedan od bitnijih segmenata za njeno brže priključenje evroatlantskim integracijama. 

Prema njegovim riječima, Kongres je prilika da se upoznaju nova iskustva, novi trendovi i standardi u ovoj oblasti koji mogu da pomognu isnstitucijama BiH. 

Predsjednik Organizacionog odbora Kongresa Miroslav Vujatović rekao je novinarima da je uzrok zaostajanja BiH za Evropom u ovoj oblasti protekli rat, trenutna globalna ekonomska kriza i to što oporavak zemlje ide sporo.  

"Nadam se da ćemo uspjeti da stignemo Evropu, jer imamo dobre resurse i vrijedan narod. Bitno je da smo počeli da razmišljamo i razgovaramo o našem razvoju u ovoj oblasti, da se pripremamo, da imamo svoju strategiju, projektnu dokumentaciju, jer je to sve osnov za dobijanje sredstava", rekao je Vujatović, dodajući da Evropa želi da pomogne BiH u ovoj oblasti, ali da ta njena pomoć zavisi od nas. 

Prema njegovim riječima, za učešće na Kongresu prijavljeno je 600 lica i 142 referata iz sedam oblasti - razvojna strategija putnog transportnog sistema, upravljanja putevima, studije i projektovanja puteva, izgradnja i održavanje puteva, zaštita životne sredine, saobraćajne bezbjednosti i finansiranje izgradnje i održavanja putne infrastrukture.   
On je istakao da će zaključci kongresa biti značajan doprinos svim institucijama u BiH iz ove oblasti. 

Direktor Direkcije Federalnih cesta Ljubo Pravdić smatra da je BiH na početku izgradnje putne infrastrukture, odnosno brzih i autoputeva. 

On smatra da bi trebalo više izdvajati za izgradnju putne infrastrukture, navodeći kao primjer da se u BiH izdvaja od osam do 10 odsto, a u drugim državama i do 40 odsto za to. 

Na kongresu učestvuju predstavnici Španije, Velike Britanije, Holandije, Mađarske, Njemačke, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Turske, Crne Gore, Češke, Francuske i Azerbejdžana. 

Organizator Kongresa je Udruženje konsultanata inženjera BiH, a pokrovitelj Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.