biznis
0

Za dvije godine prerađeno više od dva miliona tona nafte

SRNA
Rafinerija nafte u Brodu preradila je više od dva miliona tona sirove nafte od 27. novembra 2008. godine, kada je počela proizvodnja.

Zamjenik generalnog direktora "Optima grupe" Slavko Šćepanović rekao je novinarima da se, paralelno sa procesom proizvodnje odvija i rekonstrukcija postrojenja da bi svi proizvodi, uz postojeći visok kvalitet, dostigli i najviše evropske ekološke standarde, kao što je predviđeno planom razvoja.

On je rekao da će tokom redovnog godišnjeg remonta postrojenja, koji će biti završen 1. decembra, biti zamijenjeni svi habajući dijelovi, kao i dijelovi opreme oštećeni korozijom da bi se obezbijedio siguran, stabilan i kontinuiran rad proizvodnih kapaciteta u sljedećih oko 350 dana. 

Prema njegovim riječima, izgradnja vlastite laboratorije, najsavremenije na Balkanu, u koju je ugrađena oprema renomiranih svjetskih proizvođača, najbolji je dokaz da su evropski kvalitet proizvoda i zaštita životne sredine od izuzetne važnosti za "Nestro grupaciju".

On je napomenuo da su dosadašnja ulaganja u preduzeća iz oblasti naftne industrije iznosila više od 277 miliona evra, od čega je u rekonstrukciju rafinerijskih pogona uloženo oko 79 miliona evra.

"Grupacija `Nestro` planira da do kraja 2015. godine za rekonstrukciju i modernizaciju postojećih objekata, izgradnju novih proizvodnih pogona i transportne infrastrukture uloži više od 790 miliona evra", istakao je Šćepanović.

On je naveo da je vrijednost izvezenih naftnih derivata samo iz Rafinerije u posljednje dvije godine iznosila oko 230 miliona KM, a proizvodi iz rafinerija nafte i ulja prisutni su na domaćem tržištu, ali i tržištima bivše Jugoslavije i u nekim evropskim zemljama.
"Značajne pomake u poslovanju bilježi i Rafinerija ulja Modriča koja je u protekle dvije godine ostvarila izvoz od oko 50 miliona KM", istakao je Šćepanović.

Prema njegovim riječima, sva preduzeća u sastavu "Nestro grupacije" i dalje će raditi na poboljšanju svog poslovanja, položaja radnika i postizanju svih standarda, posebno onih koji se odnose na sigurnost i zaštitu životne sredine, uz aktivno uključivanje u sve segmente društva. 

Ministar industrije,energetike i rudarstva Republike Srpske Slobodan Puhalac naglasio je da se pokretanje postrojenja Rafinerije nafte u Brodu može nazvati najznačajnijim projektom u posljednje dvije decenije, ne samo u RS, već i u regionu. 

"Oko 3 000 zaposlenih, ostvareni proizvodni rezultati i planirana ulaganja od preko 790 miliona evra u narednom petogodišnjem periodu pokazuju ozbiljne namjere ruskog partnera. Vlada RS nastojaće da u okviru svojih nadležnosti podrži realizaciju ovog projekta, kao i do sada", rekao je ministar Puhalac.

Prema njegovim riječima, pokretanje proizvodnje uticalo je na promjenu strukture spoljnotrgovinske razmjene, na priliv sredstava po osnovu poreza i doprinosa, te na regulaciju tržišta naftnih derivata u cijeloj BiH.