{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stanje rafinerija u Brodu i Modriči gore nego prije privatizacije

F
27.9.2010. u 15:36
0
21
Stanje rafinerija u Brodu i Modriči gore nego prije privatizacije
0
Stanje rafinerija u Brodu i Modriči gore nego prije privatizacije
Preduzeća iz nekadašnjeg sistema naftne industrije Republike Srpske, Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu i Rafinerija ulja u Modriči, u znatno su težoj situaciji nego prije privatizacije u kojoj su prešle u ruke ruske firme “Njeftegazinkor”.
Gubici Rafinerije nafte Bosanski Brod su u godini prije privatizacije (2007), iznosili 64 miliona, a 31. decembra 2009. minus je gotovo 100 miliona maraka, objavila je banjalučka Alternativna televizija pozivajući se na podatke koje su preduzeća obavezna da dostavljaju Banjalučkoj berzi i Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske poslove RS (APIF).

Prihod Rafinerije nafte 2001. godine je iznosio 138.707.692 KM, a osam godina kasnije, 31. decembra 2009. brodska rafinerija je s novim, ruskim vlasnikom, ostvarila prihod od tek 49,8 miliona maraka.

Prema finansijskim izvještajima, kapital Rafinerije je 2001. godine iznosio 534 miliona KM, a osam godina kasnije, kada se uračunaju gubici, kapital Rafinerije vrijedi nepunih 76 miliona KM.

Iz toga proizilazi da “Njeftegazinkor” nije izvršio dokapitalizaciju Rafinerije, kako je to najavljivano prije privatizacije, a na račun Rafinerije podigli su hipotekarni kredit po tržišnoj kamati od 12 posto.

Kreditom od 220 miliona KM platili su državni kapital, a ostatak uložili u rekonstrukciju. Rafinerija je do sada, prema revizorskom izvještaju, Rusima, samo na ime kamata platila 24,5 miliona KM. Duguje im još 38 miliona.

Kod Rafinerije ulja Modriča, koja je zajedno s Rafinerijom nafte i banjalučkim “Petrolom”, prodana ruskom kupcu, također se bilježe gubici iako je ona od 2003. do 2007. konstantno ostvarivala dobit.

Posljednje godine prije privatizacije profit je bio 1,2 miliona, a ulaskom “Njeftegazinkora” profit pada ispod miliona, a 2009. Rafinerija je u minusu više od tri miliona KM.

Oba preduzeća ne vrše svoju osnovnu djelatnost preradu nafte i naftnih derivata. Rafinerije u kojima mali akcionari imaju minimalno 20 posto vlasništva vrši samo uslužnu preradu za “Optima grupu”, preduzeće formirano od ruskih vlasnika naftne industrije, nakon privatizacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: