biznis
7

Xiaomi želi na zapadno tržište: Kineska kompanija kupila patente Microsofta

Klix.ba
Kineski proizvođač smartfona Xiaomi kupio je prava na stotinjak patenata mobilne telefonije u vlasništvu američke kompanije Microsoft, javlja BBC.

Stručnjaci smatraju kako će ovaj potez popločati Xiaomijev put prema tržištu u zapadnim državama, dok će Microsoft zauzvrat na njihovim uređajima imati fabrički instalirane aplikacije kao što su Office i Skype.

Vijest o sklapanju ugovora s Microsoftom dolazi u vrijeme kada se Xiaomi bori kako bi dostigao svoje zadane ciljeve po broju prodanih uređaja.

Naime, pekinška kompanija sebi je postavila zadatak da do 2015. godine proda 100 miliona uređaja, dok je bio dostignut samo 71 milion. Razlog je uglavnom velika azijska konkurencija u obliku kompanija Oppo, Vivo i Huawei.

U prva tri mjeseca 2016. godine Xiaomi su prestigli i Oppo i Vivo, dok je Huawei zabetonirao prvo mjesto u prodaji smartphonea na kineskom tržištu.

Xiaomi se zato trenutno nalazi na sedmom mjestu globalnog tržišta uređaja na bazi Androida, što je očigledan pokazatelj problema jer je prije samo dvije godine bio treći najprodavaniji Android uređaj.