biznis
0

Weissbarth: FIMA smatra da je kupila Union banku

FENA
Hrvatska poslovno-finansijska grupacija FIMA Grupa smatra da je kupila Union banku d.d. Sarajevo iako je Vlada FBiH prolongirala trajanje tendera za kupovinu te banke.

-Ponudili smo 16 miliona KM i spremni smo preuzeti sve obaveze, kao i sve uposlene i izvršiti dokapitalizaciju od 15 miliona KM, a prije nego što je tender produžen trebalo je da potpišemo kuporodajni ugovor, a Vlada FBiH donese odluku. Mislim da smo sa relevantnom komisijom sve usaglasili i da nema potrebe da se ponovno prijavljujemo na tender. Iskoristit ćemo sva pravna sredstva da preuzmemo banku, jer za nas je taj tender završen, istaknula je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare Ljiljana Weissbarth, zamjenica predsjednika Uprave FIMA Validusa, društva putem kojeg FIMA Grupa širi svoje bankarsko poslovanje u regiji.

Ona nije htjela komentirati novinarsko pitanje šta će FIMA učiniti ukoliko tender bude poništen, naglasivši da je to za FIMA-u konačna stvar i da o takvim koracima i ne razmišlja.

Govoreći o projektima i planovima FIMA Grupe predsjednik Uprave FIMA Validusa Milan Horvat naglasio je kako je ova grupacija u BiH prisutna od 1997. godine, dodavši kako je kvalitetu njenog poslovanja u BiH 2006. potvrdila nagrada koju je dobila za najuspješniju brokersku kuću u petogodišnjem poslovanju Sarajevske berze.

Fima Validus je 2006. osnovao i Vaba banku u Sarajevu koja je preuzela dio aktive, pasive i sve zaposlene iz Ljubljanske banke u privremenoj upravi, a u ovoj godini, kako je istaknuo Horvat , osim Union banke željela bi preuzeti i Hercegovačku banku.

Fima Grupa, sa 250 uposlenika, trenutno djeluje u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, a očekuje da će uskoro početi poslovati i u Makedoniji i Ukrajini, gdje utreba otvoriti brokerslku kuću.

Osnovni dugoročni cilj FIMA, kako je rečeno danas, je održivi i strateški razvoj institucija u kojima je većinski vlasnik, a kroz finansijsko i operativno restrukturiranje, odnosno razvoj potrebne finansijske infrastrukture, ljudskih potencijala, te novih proizvoda i usluga.