biznis
0

Washington i Moskva potpisali sporazum za ulazak Rusije u WTO

FENA
Sjedinjene Američke Države i Rusija su potpisali u nedjelju u Hanoju bilateralan sporazum, kojim se otvara put Rusije za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), nakon više od deset godina teških pregovora.

Sporazum su potpisali američka predstavnica za trgovinu Susan Schwab i ruski ministar za ekonomski razvoj Geran Gref, na margini godišnjeg samita Foruma za ekonomsku suradnju Azija-Pacifik (APEC), koji se održava ovog vikenda u glavnom gradu Vijetnama.

Bilateralni sporazum o uvjetima ulaska u WTO, koji se pregovara od 1994., uklanja i posljednju prepreku za pristupanje Moskve ovoj svjetskoj organizaciji. Rusija je jedina velika ekonomska sila koja još ne pripada WTO-u.

Potpisivanje je uslijedilo upravo prije susreta Georgea W.Busha i Vladimira Putina. Dvojica predsjednika su se već sastala u srijedu u Moskvi, tokom prve etape turneje američkog predsjednika.

"Bez ikakve sumnje, ovaj sporazum je vrlo značajan za ulazak Rusije u svjetsku ekonomiju", rekao je Gref.

"Vrlo sam sretan što imam priliku da proslavimo ovu značajnu etapu, kada Rusija pravi korak naprijed ka članstvu WTO-a", rekla je Susan Schwab.

Proces još nije završen za Moskvu, koja treba da započne multilateralne pregovore sa članicama WTO-a.

Sada je na američkom Kongresu, koji je upravo prešao u ruke demokrata, da odobri Rusiji stalno normaliziranje bilateralnih trgovinskih odnosa.

Ovaj događaj je, međutim, od velikog značaja za predsjednika Putina koji bi ovim mogao označiti svoj veliki uspjeh prije predviđenog odlaska 2008., po isteku drugog mandata.