biznis
0

Wall Street napeto iščekuje izvještaj o zaposlenosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki terminski indeksi gotovo su nepromijenjeni uoči objave izvještaja s američkog tržišta rada, što znači da će današnji smjer cijena dionica na Wall Streetu ovisiti o tome hoće li podaci o zaposlenosti biti bolji ili lošiji od očekivanja.

Dow Jones terminski indeks bio je oko 14 sati u plusu 12, a Nasdaq indeks dva boda.

S&P terminski indeks na dobitku je 0,10 bodova i u skladu je s fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Na Wall Streetu se već nekoliko dana trguje vrlo oprezno jer se čekaju podaci o zaposlenosti, koji su ključni za daljnje usmjerenje tržište jer bez povećanja broja zaposlenih teško je očekivati oporavak potrošnje, a potom i brži rast gospodarstva.

Analitičari, koje je anketirao Reuters, procjenjuju da je broj zaposlenih u decembru prošle godine ostao nepromijenjen u odnosu na novembar, kada je bez posla ostalo 11.000 Amerikanaca. Procjenjuje se da je istovremeno stopa nezaposlenosti porasla s 10 na 10,1 posto.

I na evropskim se berzama trguje oprezno. Oko 14 sati londonski FTSE indeks bio je u blagom minusu, dok je frankfurtski DAX bio na dobitku 0,2, a pariški CAC indeks 0,5 posto.