Berza
0

Evropske berze vuku na sve strane

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropski berzovni indeksi u utorak su se kretali neujednačeno, pri čemu su podršku dobivali iz bankovnog sektora, a pritisci su stizali od farmaceuta.

U takvom okruženju, londonski je FTSE indeks porastao za 0,62 posto, na 5534 boda. Frankfurtski Dax pao je pak za 0,13 posto, na 6038 bodova.

Dionice bankovnog sektora bilježile su najveći rast. Cijena dionice Barclaysa porasla je 5,2 posto na temelju špekulacija da bi mogla podići svoje prognoze. Dionica Royal Bank of Scotlanda porasla je 8,1 posto, a Banco Santandera, Credit Suissea, Deutsche Banka i HSBC-a redom su ojačale u rasponu između jedan i 2,5 posto.

Nasuprot njima, dionice farmaceutskih kompanija bile su najveći gubitnici. Sanofi-Aventis zabilježio je pad vrijednosti dionica od 1,4 posto, GlaxoSmithKline za 2,1 posto a Novartis za 1,8 posto.

Evropski ulagači pozorno će pratiti nove pokazatelje iz SAD-a, nakon dobrih pokazatelja iz američke industrije dan ranije, za koje očekuju da će potvrditi da oporavak tamošnjeg gospodarstva ubrzava. Tako se danas očekuju izvještaji o industrijskim narudžbama, prodaji automobila i postojećih kuća, prenio je Business.hr.

"Tržišta bilježe neujednačena kretanja indeksa u očekivanju gospodarskih pokazatelja iz Sjedinjenih Država, nakon što su jučer objavljeni pokazatelji iz SAD-a ojačali povjerenje u oporavak svjetskog gospodarstva", rekao je Heino Ruland iz frankfurtskog Ruland Researcha.