Wall Street nagovještava izlazak iz recesije?

F
FENA
22.12.2009. u 16:19
0
0
Wall Street nagovještava izlazak iz recesije?
0
Wall Street nagovještava izlazak iz recesije? Foto: Reuters
Američki terminski indeksi i u utorak su u porastu, ukazujući na nastavak pozitivnog raspoloženja na Wall Streetu, dok ulagači očekuju podatke o prodaji postojećih kuća u SAD-u te konačnu procjenu BDP-a za treće tromjesečje.
Dow Jones terminski indeks u 14.00 sati bio je u plusu 47 bodova, a terminski Nasdaq indeks 10,75 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks ojačao je 5,9 bodova, i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospjeća terminskog ugovora.

Ekonomisti procjenjuju da će broj prodanih postojećih kuća u SAD-u u novembru porasti treći mjesec zaredom, što bi bio znak da se stabilizira situacija na posrnulom američkom tržištu nekretnina.

Očekuju i da će današnja konačna procjena BDP-a pokazati njegov rast u trećem tromjesečju za 2,8 posto na godišnjoj razini.

"Postoje razmišljanja da bi BDP mogao biti i iznad konsenzusa ekonomista, i to podupire terminske indekse. Podatak o BDP-u trebalo bi da uvjeri ulagače kako je recesija zaista završila, dok bi snažnija prodaja kuća bila još jedan znak da se pokazatelji kreću u pravome smjeru", ističe Kim Caughey, analitičarka pri Fort Pill Capital Groupu.

I na evropskim berzama, ponajviše zahvaljujući rastu cijena bankarskih i naftnih dionica, najvažniji indeksi u utorak su na dobitku.

Londonski Ftse indeks u plusu je 1,06 posto, na 5.350 bodova, frankfurtski DAX 0,4 posto, na 5.953 boda, a pariški CAC 0,66 posto, na 3.897 bodova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: