|

Vuk Hamović strujom objedinjuje bh. entitete

Vuk Hamović strujom objedinjuje bh. entitete
0
S
SRNA
24.11.2009. u 13:45
16
komentara
0

dijeljenja
Vuk Hamović strujom objedinjuje bh. entitete
Vuk Hamović, predsjednik energetske kompanije "EFT grupa", kojoj je nedavno dodijeljena koncesija za izgradnju hidroelektrane Ulog na gornjem toku Neretve, izjavio je da je saradnja između Federacije BiH i Republike Srpske na izgradnji novih elektrana na Neretvi poželjna, jer će donijeti niz prednosti za oba entiteta.
"Hidroelektrana Ulog može se razvijati tako da funkcioniše sama za sebe, ali će bolje rezultate davati ako bude deo sistema koje će sačinjavati i planirane nizvodne elektrane u Federaciji BiH. Pored boljih ekonomskih rezultata, ovaj pristup će obezbediti i da nove elektrane imaju minimalan uticaj na reku Neretvu", saopštio je Hamović.

On je poručio da će EFT sarađivati sa "Elektroprivredom BiH" i svim drugim relevatnim institucijama u oba entiteta na zajedničkom razvoju ovih projekata.

"Nadam se da će u ovakvim situacijama i političari pokazati da su spremni da prevaziđu podele koji nepotrebno usporavaju razvoj BiH", rekao je Hamović.

Hamović je istakao da će hidroelektrana Ulog imati 35 megavata instalisane snage i da će godišnje proizvoditi 86 gigavat časova električne energije.

"Kao i u slučaju termoelektrane u Stanarima, EFT će hidroelektranu Ulog razvijati u skladu sa svim relevantnim direktivama EU o zaštiti životne sredine. Poštovanje ovih normi će obezbediti da uticaj hidroelektrane Ulog na reku Neretvu i okolinu bude na prihvatljivom nivou", zaključio je Hamović.

Vlada RS donela je 1. septembra odluku o dodjeli koncesije za izgradnju hidroelektrane Ulog na reci Neretvi beogradskoj kompaniji EFT, vrijednosti 100 miliona eura.

U kombinaciji sa termoelektranom Stanari, hidroelektrana Ulog će EFT-u obezbediti veću fleksibilnost u proizvodnji električne energije, a probno puštanje u rad očekuje se 2013. godine.

Projekat predviđa izradu saobraćajnice i izgradnju 110 kilovoltnog dalekovoda od hidroeletrane Ulog do transformatorske stanice Kalinovik.

EFT posluje u 18 zemalja centralne i jugoistočne Evrope, a u 2008. godini je ostvario prihod od 975 miliona eura.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...