biznis
0

VTK BiH uputila inicijativu građevinske operative za pružanje pomoći

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH) je nadležnim institucijama uputila inicijativu građevinske operative za pružanje pomoći u sanaciji stanja u kompanijama, izazvanih prekidom radova u Libiji.

Inicijativa s konkretnim prijedlozima mjera za sanaciju postojećeg stanja u kompanijama i informacija o direktnim štetama u iznosu od oko 110 miliona eura, upućena je na adrese Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH, Vlade Republike Srpske i Vlade Brčko Distrikta BiH, potvrđeno je Feni u VTK BiH.

Odbor Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskog materijala VTK BiH je na proširenoj sjednici 30. septembra ove godine zaključio da su dopisi s molbom za pružanje pomoći bh. kompanijama, upućeni u martu ove godine ostali bez odjeka među nadležnim na svim nivoima vlasti u BiH.

Shodno raspravi i zaključcima s te sjednice Odbora Asocijacije konstatovano je da će, s obzirom na trenutna dešavanja i saznanja kompanija o devastaciji i otuđenju zaostale opreme i materijala u Libiji, ranije procijenjena direktna šteta od oko 110 miliona eura biti zasigurno veća i da treba inovirati sagledavanje šteta.

Na sastanku Odbora Asocijacije je zaključeno da su problemi kompanija koje su bile angažovane u Libiji preveliki da bi ih kompanije same prevazišle. Problemi izazvani prekidom radova u Libiji i nemogućnost upošljavanja oslobođenih kapaciteta u zemlji, iscrpili su kompanije do mjere da je s finansijskog aspekta upitan njihov dalji rad.

Zato je, smatra Odbor Asocijacije, neophodno u prvoj fazi osigurati njihovu sanaciju, a u drugoj fazi, povećanim angažmanom u zemlji, obezbijediti njihovu stabilizaciju i jačanje.

U inicijativi građevinske operative za pružanje pomoći u sanaciji stanja u kompanijama izazvanih prekidom radova u Libiji, koju je VTK BiH uputila nadležnim institucijama, za sanaciju postojećeg stanja u tim kompanijama zatražena je neophodna hitna pomoć nadležnih državnih i entitetskih organa.

U tom smislu apelira se na nadležne državne, entitetske i druge organe u BiH da putem razvojnih banaka sagledaju mogućnost pružanja finansijske pomoći kompanijama i njihovim kooperantima angažovanim u Libiji za isplatu ličnih dohodaka radnika vraćenih iz Libije, tekuću likvidnost kompanija, te obaveze iz potraživanja tih kompanija prema podizvođačima, kooperantima i dobavljačima.

Također, da nadležni organi na svim nivoima ubrzaju aktivnosti na realizaciji investicija, a prije svega u saobraćajnoj infrastrukturi i energetici, kako bi se povećanim radom finansijski ojačale već iscrpljene građevinske kompanije iz Libije, i time stvorili uslovi za njihov angažman kako na domaćem, tako i na inozemnim tržištima.

Apelirano je također da Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Ministarstvo vanjskih poslova BiH svojim aktivnostima i u UN i EU iniciraju razrješenje problema naplate potraživanja bosanskohercegovačkih kompanija angažovanih u Libiji i njihov povratak na to tržište.