{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VSI pozdravlja usvajanje novog Zakona o porezu na dobit u FBiH

F
21.1.2008. u 15:38
0
1
VSI pozdravlja usvajanje novog Zakona o porezu na dobit u FBiH
0
VSI pozdravlja usvajanje novog Zakona o porezu na dobit u FBiH
Vijeće stranih investitora (VSI) podržava usvajanje novog Zakona o porezu na dobit u Federaciji BiH.
"Snižavanjem poreznih stopa na dobiti u FBiH s 30 na 10 posto došlo je do izjednačavanja stopa u oba entiteta. Također, doći će do oslobađanja od dvostrukog oporezivanja firmi u FBiH koje su dosada bile opterećene porezima vezanim za njihovo poslovanje u RS-u i Distriktu Brčko", navodi se u saopćenju za javnost.

Ovo je bila jedna od ključnih preporuka Bijele knjige VSI-a objavljene u prošloj godini i ovaj korak olakšava BiH da funkcioniše kao jedinstveni ekonomski prostor.

Šef odjela za poreze pri uredu PricewaterhouseCoopers u Sarajevu Mark Davidson izjavio je da očekuje da će ove mjere ohrabriti i Republiku Srpsku da reaguje na isti način. Po zakonu u RS-u, porezne olakšice nisu date RS-u firmama koje posluju na prodručju FBiH.

Novi zakon će stimulirati izvoz. Ukoliko u godišnjem prihodu firme izvoz učestvuje s 30 ili više posto, firma je izuzeta od poreza na dobit. Također, zakon stimuliše proizvođače, oslobađanjem od poreznih obaveza firme na period od pet godina za investiranje u proizvodne aktivnosti u vrijednosti od 20 miliona KM.

Slično kao u RS-u, koncept „stalnog mjesta poslovanja” je sada u sklopu zakona. Ova mjera je omogućila da FBiH bude u skladu s OECD-a članicama i drugim EU zemljama. Oporezivanje stranih investitora koji posluju na području FBiH je sada mnogo jasnije.

Priznaće se i povlastice date stranim investitorima koji su se u prethodnom periodu kvalifikovali za petogodišnje oslobađanje od poreza na dobit, što znači da će te povlastice biti ispoštovane u potpunosti. VSI pozdravlja ove izmjene.

Smatraju da su određene dorade moguće u oblasti dividendi. Po trenutno važećem zakonu, dividende se oporezuju u iznosu od pet posto kad su plaćene van zemlje. Ovo rješenje je slabije nego u RS-u ili Hrvatskoj, gdje je porez na dohodak kod dividendi napušten.

Uspostavljeno u 2006. godini, kao neprofitno poslovno udruženje, VSI zastupa interese stranih investitora u BiH. Trenutno, VSI ima 22 člana čija ukupna dosadašnja ulaganja u BiH prelaze vrijednost od četiri milijarde KM. PricewaterhouseCoopers je jedan od osnivača VSI.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: