biznis
32

Volkswagen primoran privremeno obustaviti proizvodnju svog najpopularnijeg modela Golfa

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) primoran je zbog problema s dobavljačima dijelova privremeno obustaviti proizvodnju svog najpopularnijeg modela Golfa u svojoj najvećoj fabrici u Njemačkoj.

Ova odluka njemačkog proizvođača automobila, koji je u problemima zbog brojnih sudskih procesa s dobavljačima dijelova za svoje modele, neće utjecati na godišnji plan proizvodnje.

Proizvodnja Golfa bit će privremeno obustavljena od ponedjeljka tokom cijele sedmice, navodi se u saopćenju kompanije.

Od blizu 815.000 vozila koja su prošle godine proizvedena u VW-a, gotovo 500.000 su bila modeli Golfa. Kako je ranije saopćila kompanija, proizvodnja u najvećoj VW-ovoj fabrici u Wolfsburgu je smanjena jer dobavljač dijelova ne želi ispoštovati dogovorene obaveze.

"Dobavljač je prekinuo dogovorenu isporuku komponenti, a to stvara probleme u proizvodnji u fabrici u Wolfsburgu", naveo je VW u sopćenju.

VW, koji posjeduje 12 brendova, od Audija do Porschea, Lamborginija, Škode i SEAT-a, upao je u septembru prošle godine u najveću krizu do sada, kada je u javnost isplivalo da je u 11 miliona vozila širom svijeta ugradio softwer za manipulacije vrijednostima izduvnih gasova.