biznis
0

Volkswagen i GAZ planiraju zajedničku proizvodnju u Rusiji

FENA
Njemački automobilski koncern Volkswagen (VW) i ruski GAZ planiraju osnovati zajedničko preduzeće za proizvodnju automobila u Rusiji.

Fabrika bi trebalo da bude kapaciteta 300.000 vozila godišnje, prenosi Reuters pozivajući se na dva izvora iz automobilske industrije.

Odjeljenja za odnose s medijima dvije kompanije nisu željela komentirati vijest iako je VW još u oktobru prošle godine saopćio da su pregovori s fabrikom automobila GAZ o proizvodnji vozila u Rusiji u poodmakloj fazi.

GAZ, koji je u sastavu imperije milijardera Olega Deripaske, proizvodi uglavnom laka privredna vozila. Ranije je fabrika zajedno s ruskom Sberbankom bila u konzorciju s kanadskom kompanijom Magna, u okviru zajedničke ponude za kupovinu njemačkog Opela od američkog General Motorsa (GM). Kada je GM odustao od prodaje Opela tom konzorciju, GAZ je ostao bez inostranog partnera.

Ukupna prodaja automobila u Rusiji prošle godine, zahvaljujući oživljavanju privrede i programa "staro za novo", povećana je za 30 posto, na 1,91 milion vozila. Prema nekim procjenama, ove godine bi prodaja putničkih automobila mogla porasti za 20 do 35 posto, opet zahvaljujući prodaji "staro za novo".

Tržište s takvim rastom je svakako privlačno svjetskim proizvođačima automobila, pa se vode i pregovori o saradnji s različitim ishodima.

Američki automobilski koncern Ford i ruska kompanija Solers saopćili su u petak da će osnovati zajedničko preduzeće za proizvodnju i distribuciju automobila Ford na ruskom tržištu, koje će početi s radom do kraja godine.

Također je objavljeno i da su prekinuti pregovori Solersa i italijanskog automobilskog giganta Fiat o osnivanju zajedničke fabrike, koja je imala šanse da postane drugi po veličini proizvođač putničkih automobila u Rusiji poslije Avtovaza.

U zajedničkom saopćenju dvije kompanije su potvrdile visoku zainteresiranost za rusko tržište i namjeru da zadrže i prošire poslovanje u Rusiji, prenijele su ruske novinske agenicje.

Dvije kompanije su u februaru prošle godine potpisale sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća za proizvodnju putničkih automobila i terenskih vozila. Tada su proizvodni kapaciteti buduće fabrike planirani na 500.000 automobila godišnje: devet modela C i D klase, kao i terenska vozila od kojih bi šest modela bilo zasnovano na platformi Fiat-Chrysler.