biznis
0

Volksbank promijenila ime u Sberbank

FENA
Volksbank d.d. je krajem prošle sedmice promijenila ime u Sberbank d.d., čime je i službeno započeo proces rebrandinga banke, izvjestili su iz Sberbanke.

Promjena imena je s datumom 18. januara unesena u registar poslovnih subjekata na Trgovačkom sudu, navodi se u saopćenju.

Najveća ruska banka, Sberbank je u februaru prošle godine završila akviziciju bivše Volksbank International (sada Sberbank Evrope), čime je stekla mrežu devet banaka-kćeri u osam zemalja srednje i istočne Evrope.

Predsjednica Uprave Sberbank d.d. Andrea Kovacs-Wöhry ističe kako će ta banka, zahvaljujući stabilnosti, finansijskoj snazi te tehnološkoj naprednosti novog vlasnika, Sberbanke, biti u poziciji svojim klijentima ponuditi "još bolju, tehnološki napredniju te sveobuhvatniju uslugu, kao i pojednostaviti poslovanje sa zemljama Zajednice neovisnih država (CIS) i ruskim tržištem, a onda i svim ostalim evropskim i svjetskim tržištima na kojima Sberbank posluje".

Ruska Sberbank je akviziciju bivše VBI grupacije zaključila 15. februara 2012., čime je stekla novih 296 poslovnica i više od 600.000 klijenata u osam zemalja jugoistočne Evrope - Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Mađarska, Slovačka, Češka, Ukrajina, te sjedište grupacije u Austriji.

Okončanjem akvizicije ujedno je otpočeo i proces transformacije svih banaka-kćeri sa strateškim ciljem da se stvori vodeća bankarska grupacija u regiji srednje i istočne Evrope, navodi se u saopćenju.

Sberbank je najveća ruska banka na koju otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta.

Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Centralna ruska banka, koja ima 50 posto plus jednu dionicu. Banka upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s gotovo 19.000 poslovnica, kao i predstavništvima u više od 20 zemalja svijeta. Sberbank ima oko 240.000 zaposlenika, a ima više od 70 miliona klijenata.