Na bazi kretanja cijene zlata
0

Volksbank BH uvela novi depozitni proizvod

Sarajevo-x.com
Već hiljadama godina zlato se smatra sigurnim sredstvom plaćanja, bez obzira na sve krize, reforme valutnog sistema ili državnog duga. Globalna potražnja za zlatom je zadnjih godina sve veća, što je bitno uticalo na rast cijene zlata. Prateći pomenute trendove na tržištu i s ciljem unapređenja svojih usluga Volksbank BH uvela je novi proizvod: strukturirani depozit VB Gold.

Strukturirani depozit VB Gold je štedno - investicijski proizvod namijenjen fizičkim licima, sa 100 % osiguranim povratom glavnice, fiksnom kamatnom stopom i mogućnošću ostvarenja dodatnog varijabilnog prinosa do 34,99% od iznosa depozita, koji zavisi od pozitivnog kretanja cijene zlata na tržištu.

Proizvod nema nikakvih dodatnih troškova ulaganja (poput transakcijskih/ brokerskih troškova, ulaznih naknada i sl.), kao što bi to bio slučaj kod direktne investicije na tržištu kapitala, a omogućava ostvarenje profita bez rizika gubitka uloga.

Trajanje strukturiranog depozita VB Gold iznosi dvije godine, a minimalan iznos uloga je 1.000 eura. Ulog mora biti isključivo u hiljadama eura. Tokom trajanja upisa i za vrijeme trajanja strukturiranog depozita VB Gold, na upisana sredstva obračunava se fiksna godišnja kamatna stopa, koja zavisi od visine uloga.

Posebnost ovog proizvoda u poređenju sa klasičnim depozitom se ogleda u tome da klijent pored redovne fiksne kamatne stope može ostvariti i varijabilni prinos do 34,99% od iznosa depozita. Potencijalni varijabilni prinos ovisi od kretanja cijene zlata tokom ugovorenog dvogodišnjeg perioda. Inicijalna cijena zlata se utvrđuje na zadnji dan perioda upisa. Ukoliko se steknu ugovorom predviđeni preduslovi, ostvareni prinos isplaćuje se po dospijeću depozita.

Naknada za konverziju iz KM u eure se u svrhu zaključenja ugovora o strukturiranom depozitu VB Gold neće naplaćivati.

Klijenti koji imaju oročenu štednju u Volksbanci mogu bez naknade i uz priznavanje ugovorene kamatne stope razročiti sredstva i uložiti ih u VB Gold.

Strukturirani depozit VB Gold može se upisati u razdoblju od 23.05. do 28.06.2011. u svim poslovnicama Volksbank BH.