Niče manji grad?
9

Vlasnik Sunnylanda planira uložiti 50 miliona KM na području Sokoca

A. D.
Načelnik Opštine Sokolac Milovan Bjelica sastao se danas s vlasnikom projekata Sunnyland i Emirates šeikom Mohamadom bin Sadr Al Кasimiem. Na sastanku je razgovarano o mogućnosti investiranja u određene projekte na području opštine Sokolac.

"Mi smo u mogućnosti da dovedemo investitore iz drugih zemalja Ujedinjenih Arapskih Emirata, al ovo je samo početni sastanak pa je o tome rano govoriti. Također, ono što je naša želja i ideja koja je u začetku, da na ovom području napravimo jedan nazvat ću ga manji grad s tržnim centrom i drugim pratećim sadržajima. Raspoloženi smo da pravimo i rehabilitacioni centar, u koji bi dolazili ljudi iz svih krajeva svijeta, a u kojem bi dvadeset i četiri sata bili na raspolaganju ljekari koji bi liječili korisnike tog centra. Ono što mogu obećati nakon današnjeg sastanka jeste da će narednih dana jedan od mojih menadžera Slaven Jeftić doći da pogleda prostor gdje će biti postavljeno klizalište", rekao je Al Кasami.

Na sastanku se razgovaralo i o tome kako mali broj turista dolazi u BiH u odnosu na ostale zemlje svijeta, a da ovdje leži veliki kapacitet kada je riječ o razvoju turizma.

Bjelica je prilikom današnjeg sastanka rekao da lokalna uprava ne može sama odlučiti o investicijama i projektima, nego da je potrebna saglasnost viših nivoa vlasti u našoj zemlji. On je goste upoznao i o planu investicija i strategiji razvoja opštine Sokolac.

"Gospodin Muhamed je ozbiljan investitor, on je vlasnik nekoliko nekretnina i projekata u BiH od kojih je najpoznatiji zabavni park Sunnyland u blizini Sarajeva na Trebeviću. Mi imamo dobro iskustvo s investitorima iz arapskog svijeta, na osnovu dobrog poslovanja Nove Romanije. Razgovori su otvoreni, a plan njihovih investicija na ovom području je blizu pedeset miliona maraka. Naravno, poznata je činjenica da donošenje odluka o daljnjoj saradnji i mogućnosti izgradnje pomenutih projekata ne može biti samo odluka lokalne vlasti, nego se moraju konsultovati viši nivoi vlasti. Ono što smo mi ponudli jesu daljnji razgovori, kao i da se u nekoj od narednih posjeta gospodina Muhameda obiđu određene lokacije u blizini Sokoca koje su interesantne. Od infrastrukturnih projekata vezanih za turizam izrazio sam potrebu da se gradi zatvoreni bazen, klizalište i vještačko jezero u parku prirode Taline, kako bi to postala jedna turistička atrakcija. Opština bi bila suvlasnik u svim projektima koji bi bili rađeni na području Sokoca, rekao je Bjelica novinarima nakon današnjeg sastanka.

Bjelica je dodao i da je bitno da svi mogući akteri vide svoje interese u ovim investicijama, od najviših državnih nivoa RS i BiH, preko lokalne zajednice i investitora, kao i lokalnog stanovništva. Također, istakao je zadovoljstvo činjenicom da su prepoznati potencijali našeg područja te da se tokom današnjeg razgovora čulo viđenje o razvoju turizma iz ugla uglednog stranog državljanina koji je obišao mnoge zemlje svijeta.

Mohamad bin Sadr Al Кasimi je bio predsjednik Ustavnog suda u jednoj od zemalja Ujedinjenih Arapskih Emirata, njegov brat je trenutni kralj jedne od zemalja, dok je njegov otac pedeset godina vodio tu arapsku zemlju.

Načelnik Opštine Sokolac dobio je poziv od gospodina Mohameda bin Sadr Кasimija da bude njegov gost u Ujedninjenim Arapskim Emiratima.