biznis
0

Vlada Srbije uz Telekom Srbije prodaje i Telekom Srpske

FENA
Vlada Srbije raspisat će sljedeće sedmice tender za prodaju 51 posto dionica Telekoma Srbija po minimalnoj početnoj cijeni od 1,4 milijarde eura.

Odluka o raspisivanju tendera trebala bi biti donijeta na sjednici Vlade u četvrtak, piše Blic.

Tender će biti objavljen u Financial Timesu i predviđat će kao i kod prodaje Mobtela najprije prijavljivanje zainteresiranih kompanija i provjeru tehničkih uvjeta, a nakon toga i aukciju.

Odluka Vlade predviđat će i podjelu 15 posto besplatnih dionica građanima, kao i 6,4 posto sadašnjim i bivšim zaposlenima u Telekomu Srbija.

Početna minimalna cijena od 1,4 milijarde eura niža je od prvobitno očekivanja Vlade, koja je na temelju preliminarnih procjena privatizacijskog savjetnika - Citigroupa, očekivala najmanje 1,6 milijardi eura.

Ipak, nakon okvirne, savjetnik je ovih dana završio i konačnu procjenu vrijednosti Telekoma, koja kaže da nacionalni operater vrijedi 2,5 milijardi eura, dakle bitno manje od očekivanog. Vlada Srbije je odlučila da podigne "prag" za kupce 51 posto dionica na 1,4 milijardi eura (umjesto 1,25 milijardi eura).

Budući kupac Telekoma Srbija dobit će i vlasništvo nad Telekomom Srpske i crnogorskim M-telom. Prema ranijim najavama, Vlada Srbije bi trebalo zadržati tzv. zlatnu dionicu, koja će joj omogućavati miješanje (pravo veta) kod donošenja strateški važnih odluka.

Među zainteresiranim kupcima, koji su do sada kontaktirali privatizacijskog savjetnika su France Telecom, Telekom Austria, Orascom i Deutsche Telekom. Ukoliko jedna od ovih kompanija bude spremna platiti barem 1,4 milijardi eura mogla bi već od Nove godine postati većinski vlasnik Telekoma Srbije.