biznis
0

Objavljen tender za prodaju akcija "Telekoma Srbije"

FENA
Tender za prodaju većinskog paketa akcija (51 posto) kompanije "Telekom Srbija" objavljen je danas u beogradskoj "Politici" i londonskom "Financial Timesu", a prijave za učešće primat će se do 26. novembra.

Detaljni podaci u vezi s prodajom i kompanijom te tenderska dokumentacija bit će dostupni svim kvalificiranim učesnicima poslije potpisivanja ugovora o čuvanju povjerljivih podataka i uplate naknade za tendersku dokumentaciju koja iznosi 10.000 eura.

Na tenderu će moći učestvovati kompanije koje su pružale telekomunikacione usluge u prethodnih pet godina s najmanje 20 miliona pretplatnika fiksne i mobilne telefonije, interneta i multimedijalnih sadržaja do kraja 2009. godine.

Kompanija koja konkurira morat će imati tržišnu kapitalizaciju od najmanje tri milijarde eura na dan 30. septembra 2010. godine, u prethodnoj godini ostvaren konsolidirani prihod veći od četiri milijarde eura i konsolidirana sredstva od najmanje pet milijardi eura.

Ako učesnik učestvuje kao konzorcij, neophodno je da njegov predvodnik, s najmanje 51 posto udjela u konzorciju, bude telekomunikaciona kompanija koja ispunjava kvalifikacione uvjete.

Prijave se podnose poštom ili uručuju lično ministarstvu finansija do 26. novembra u 16 sati, a moraju sadržavati revidirane godišnje izvještaje učesnika za prethodnih pet godina, kao i kosolidirane i nekonsolidirane finansijske izveštaje, izvode iz odgovarajućih privrednih registara, detalje o vlasničkoj strukturi te pun naziv, adresu i kontakte učesnika.

Ministarsvo će prijave prihvatati do datuma koji je određen kao rok za podnošenje, kvalificirani učesnici će dobiti tendersku dokumentaciju i pristup virtuelnim bazama podataka koje sadrže dokumenta u vezi s kompanijom i predmetom prodaje i to do 1. novembra 2010.

Ministrica za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić izjavila je da će "Telekom" biti prodat najranije početkom iduće godine i da za preuzimanje većinskog paketa akcija tog preduzeća očekuje interesovanje tri do pet telekomunikacionih kompanija.

Matić je kazala da će cijena ovisiti od interesovanja kupaca, da su procjene da će ona biti 1,4 milijarde eura "u okolini realnosti", kao i da će Vlada Srbije sigurno odrediti minimalnu cijenu ispod koje ta kompanija neće biti prodata.