|

Vlada RS će istrajati da radnici "Peveca" budu isplaćeni

Vlada RS će istrajati da radnici "Peveca" budu isplaćeni
0
S
SRNA
28.11.2009. u 15:47
1
komentara
0

dijeljenja
Vlada RS će istrajati da radnici "Peveca" budu isplaćeni
Ministar trgovine i turizma Republike Srpske (RS) Predrag Gluhaković izjavio je danas da je Vlada Srpske na strani radnika kompanije "Pevec" u Banjaluci i da će istrajati da oni budu isplaćeni za svoj rad.
On je naveo da Vlada RS podržava aktivnosti sindikata na zaštiti prava radnika "Peveca", koji dva mjeseca nisu dobili nikakva primanja i nije im uplaćeno ni socijalno ni penziono osiguranje.

Ministar Gluhaković je dodao da ga je predsjednik resornog sindikata Goran Savanović informisao da će u ponedjeljak stupiti u vezu sa vlasnicima kompanije kako bi se vidjelo šta dalje.

"Mi ćemo se u ponedjeljak zajedno sa Granskim sindikatom trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti RS aktivno uključiti u ovaj problem i da vidimo šta nam je činiti dalje u cilju spašavanja sudbine zaposlenih ljudi", naglasio je ministar Gluhaković.

On je ocijenio da je sadašnje stanje "ni na nebu ni na zemlji" i da nije riješenje.

"Mora se znati šta sutra kada se kompanija odnosno Tržni centar otvori da li će moći da se radi ili će biti opet blokade", rekao je ministar Gluhaković.

Prema njegovim riječima, najveće zlo je što su radnici ostali bez posla.

"Ovo je tržišna utakmica u kojoj najbolji pobjeđuju i opstaju. To samo pokazuje da biznismeni nekada precjenjuju svoje mogućnosti. Meni je samo žao što su to precijenili na prostoru Republike Srpske, odnosno u Banjaluci gdje je 217 radnika ostalo bez posla, jer kad neko sebe precijeni najviše stradaju oni koji rade za
njega", konstatovao je Gluhaković i dodao da je žalosno da niko iz kompanije nije došao da se obrati radnicima.

On je rekao da je ovo i jedna poruka RS da se okrene domaćem trgovcu i domaćem proizvođaču.

Ministar Gluhaković je naglasio da je ova situacija istovremeno opomena da se ubuduće mora voditi više računa o bonitetu i kredibilitetu kompanija koje dolaze i obaveza da se Privredna komora više i aktivnije uključi u to.

"Svjedoci smo da je kompanija 'Pevec' isti dan zatvorila nekoliko objekata u Zagrebu, Varaždinu i Banjaluci. To će sigurni imati posljedice najviše na zaposlene, a sa druge strane neodgovorno je da dođu radnici na svoja radna mjesta, a tamo ih čeka služa obezbjeđenja", rekao je Gluhaković.

Radnici Agencije "Alfa sekjuriti" juče ujutro su zatvorili tržni centar "Pevec" u Banjaluci po nalogu direktora i vlasnika kompanije Zdravka Peveca i spriječili radnike da uđu u centar.

Na ulazu u "Pevec" istaknuto je obavještenje da tržni centar ne radi do daljeg i da će radnici o svim aktivnostima biti obaviješteni.

Prvi prodajni centar "Pevec" u BiH otvoren je u septembru prošle godine u Banjaluci.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...