biznis
0

Vlada KS-a dala saglasnost za pokretanje Kreditno-garantnog fonda SERDA

FENA
Vlada Kantona Sarajevo danas je na sjednici dala saglasnost Sarajevskoj razvojnoj agenciji (SERDA) da s Union bankom d.d. Sarajevo zaključi ugovor o pružanju finansijskih usluga u okviru Kreditno-garantnog fonda SERDA, kao i ugovora o namjenski oročenom depozitu u okviru tog fonda.

Ranije osigurana sredstva u iznosu od milion KM iz budžeta KS-a, uz milion KM kojeg je osigurala SERDA, koristit će se kao depozitna sredstva za sufinansiranje fonda pod uslovima određenim posebnim ugovorom kojeg će SERDA narednih dana potpisati s navedenom bankom.

Ciljevi kreditnih linija koje će davati taj fond su podrška razvoju malih i srednjih preduzeća, kao i razvoju poslovnog okruženja, stvaranje uvjeta za otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta, jačanje privatnog poduzetništva, obuka poduzetnika o savremenim normama poslovanja, jačanje ekonomskog razvoja, poticaj kvalitetnom i sigurnom investiranju, razvoj tržišne ekonomije te podrška ruralnom razvoju.

Kako je najavljeno, budućim korisnicima kredita kod fonda će značajno biti olakšane i procedure apliciranja za kreditna sredstva te pružena neophodna tehnička pomoć i podrška u pripremi aplikacija.

Vlada je naložila Ministarstvu privrede KS da u saradnji sa SERDA-om za narednu sjednicu pripremi materijal za operacionalizaciju potrebnih sredstva kojim će biti subvencionirana kamatna stopa na te kredite.

Na današnjoj sjednici Vlada KS-a usvojila je i Tarifni sistem KJKP Toplane-Sarajevo d.o.o. Sarajevo s Metodologijom obračuna isporučene toplotne energije. Taj tarifni sistem primjenjivat će se u dvije faze.

Prva faza se odnosi na prelazak s linearnog načina fakturisanja kroz 12 mjeseci za stambeni prostor i sedam mjeseci za poslovni prostor, na obračun i fakturisanje priključne snage, što predstavlja 40 posto ukupne cijene, odnosno fiksne troškove kroz 12 mjeseci i isporučene energije, što predstavlja varijabilni dio troškova, odnosno preostalih 60 posto od ukupne cijene kroz sedam mjeseci sezone grijanja, preciznije u mjesecima januar, februar, mart, april, oktobar, novembar i decembar.

Ovakav obračun primjenjivat će se od 1. augusta 2016. godine i odnosi se na objekte bez mjerenja potrošnje toplotne energije.

Druga faza podrazumijeva obračun i fakturisanje kod svih korisnika na osnovu izmjerene utrošene energije na obračunskom mjernom mjestu - zajedničkom/individualnom mjerilu toplotne energije i implementirat će se postupno, a najkasnije do 2020. godine, s obzirom na poduzimanje niza mjera koje korisnici trebaju poduzeti u cilju obezbjeđenja mjerenja i energetske efikasnosti.

Primjenom takvog načina obračuna potrošnje toplotne energije, pojašnjeno je, omogućit će se poboljšanje likvidnosti KJKP Toplane-Sarajevo, jer će im biti omogućeno da izmire troškove energenata u mjesecima kada oni i nastaju.

Donesena je i Odluka o visini tarifnih stavova na osnovu cijena odobrenih po ranijoj Odluci Vlade KS-a od 13. juna 2016 godine, a koje su u primjeni od 1. juna ove godine, čime prestaje paušalni obračun i za domaćinstva i za poslovne prostore.

Vlada je danas prihvatila i Informacija o poduzimanju mjera i aktivnosti u vezi s uklanjanjem opasnih pasa lutalica s područja KS-a, saopćila je Press služba KS-a.