BiH
2

Toplane Sarajevo: Utvrđeni tarifni sistem ne znači promjenu cijene centralnog grijanja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Donošenje tarifnog sistema za centralno grijanje je obaveza proistekla iz Uredbe o općim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije. Novoutvrđeni tarifni sistem Toplana ne podrazumijeva promjenu cijene centralnog grijanja i ima svoje tri faze implementacije, kazao je Feni šef Kabineta direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Toplane Sarajevo Ženja Ljubuškić.

On je istakao da "u prvoj fazi donošenje tarifnog sistema podrazumijeva utvrđivanje i verifikaciju tarifnih stavova za objekte koji imaju ugrađena individualna mjerila utroška toplotne energije, na bazi već postojećih cijena centralnog grijanja koji su na snazi od juna 2016. godine".

Tarifni sistem je potvrdio već postojeći način naplate za korisnike koji plaćaju po utrošku toplotne energije, dodao je Ljubuškić.

Druga faza tarifnog sistema podrazumijeva izmjenu načina fakturisanja centralnog grijanja građanima koji su plaćali po metru kvadaratnom sa 12 mjeseci linearno, kako je do sada bio slučaj, na 12 mjeseci fiksni dio i sedam mjeseci varijabilni dio.

Ta izmjena prvenstveno se odnosi na način fakturisanja u smislu da će se postojeća cijena centralnog grijanja fakturisati u različitom iznosu kroz mjesece u godini. Tako da će 40 posto, što predstavlja fiksni dio od ukupne trenutne važeće godišnje cijene centralnog grijanja biti fakturisano kroz svih 12 mjeseci, dok će preostalih 60 posto od ukupne godišnje cijene centralnog grijanja, što predstavlja energijski dio, biti fakturisano na sedam mjeseci u kojima je sezona grijanja u toku, kazao je Ljubuškić.

Istakao je da se "ova faza primjenjuje od 1. augusta ove godine".

Godišnja cijena centralnog grijanja ostaje ista, ali će mjesečni iznos biti fakturisan u različitom iznosu u zavisnosti od mjeseca u sezoni ili van sezone grijanja. Za mjesec maj, juni, juli, august i septembar će biti 40 posto od ukupne godišnje cijene, a za mjesece oktobar, novebar, decembar, januar, februar, mart i april će biti 40 posto fiksni dio i 60 posto energijski dio, potcrtao je Ljubuškić.

Napomenuo je kako se "ovaj način fakturisanja primjenjuje i na stambene i na poslovne prostore".

U praksi to podarzumijeva da oni korisnici koji su do sada svakog mjeseca tokom godine plaćali paušalo za usluge centralnog grijanja, npr. po 100 KM, što godišnje iznosi 1.200 KM da novom metodologijom obračuna tokom pet mjeseci van sezone grijanja (maj, juni, juli, august, septembar) plaćati po 40 KM, dok će preostalih sedam mjeseci u godini, koliko je sezona grijanja, plaćati po 142,15 KM, što ponovno iznosi 1.200 KM godišnje, pojasnio je Ljubuškić.

Istakako je kako "donošenjem tarifnog sistema za centralno grijanje preduzeće će biti u mogućnosti da fakturiše korisnicima centralnog grijanja stambenog prostora troškove kada oni nastaju pa samim tim i naplatu njih jer je preduzeće u obavezi da vrši obračun prihoda i poreza u momentu njihovog nastanka".

Po njegovim riječima, donošenje tarifnog sistema, između ostalog, je omogućilo i olakšalo Toplanama plaćanje obaveza za isporučeni prirodni gas Sarajevogasu u sezoni grijanja, u momentu kada nastaje potrošnja tog energenta, što ima pozitivan učinak na redovnu isporuku prirodnog gasa kao osnovnog energenta, na stabilnost toplifikacionog sistema u sezoni grijanja, tj. na kvalitetu usluga.

Ljubuškić je istakao kako "treća faza tarifnog sistema podrazumijeva implementaciju projekta mjerenja utroška toplotne energije za sve korisnike centralnog zagrijavanja ili putem ličnog (individualnog) ili putem kumulativnog (zajedničkog) mjerila".

Početak implementacije treće faze je planiran od 2020. godine do kada bi se trebali ispuniti određeni preduvjeti u smislu toplifikacije objekata, povećanja energetske efikasnosti, edukacije korisnika i slično, kazao je Ljubuškić.

Toplane Sarajevo će, po njegovim riječima, u narednom periodu poduzeti aktivnosti kako bi na što jednostavniji i razumljiv način pojasnile sve promjene koje nosi tarifni sistem u odnosu na dosadašnji način naplate.