biznis
0

Vlada Japana dijeli besplatne avio karte za promociju turizma

SRNA
Vlada Japana namjerava da podijeli 10.000 besplatnih avio karata stranim turistima koji odluče da tu zemlju posjete od 1. aprila 2012. do 31. marta 2013. godine.

Turisti treba da ispune samo jedan uslov, a to je da utiske sa putovanja objave na blogovima kako bi razbili mit o Japanu kao zemlji katastrofa i radijacije. Blogovi bi trebalo da cijelom svijetu pokažu da je nivo radijacije u Japanu u granicama normale.

Za program besplatnih avio karata japanska Uprava za turizam planira da rezerviše 1,1 milijardu jena (više od 14 miliona dolara). 

Pretendenti za besplatne avio karte birat će se putem Interneta, a pobjednici će biti određeni pošto odgovore na postavljena pitanja o maršruti i vremenu predviđenog putovanja. 

Poslije katastrofalnog zemljotresa i cunamija u martu, te havarije atomske centrale "Fukušima-1" broj stanih turista u Japanu je ovog proljeća opao za 62,5 posto, u poređenju sa prošlogodišnjom sezonom. Broj stranih turista u Japanu ranije je bio u stabilnom porastu, tako da je 2010. godine ovu zemlju posjetilo više od 8,6 miliona stranaca.