Milionska potraživanja
4

Vlada FBiH štetu spora sa MOL/INA-om procijenila na 65 miliona KM, angažovan sarajevski advokat

I. Č.
Sjedište Vlade FBiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sjedište Vlade FBiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izdvojila je 3,6 miliona KM za pravne usluge u postupku arbitraže pred Međunarodnim arbitražnim sudom - MOL/INA u sporu za koji je procijenjeno da bi mogao koštati 65 miliona KM.

Mađarski konzorcij INA-MOL pokrenuo je spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom zbog potraživanja od Vlade FBiH nakon dokapitalizacije Energopetrola 8. marta 2006. godine, da bi advokat Michel Mraz, koji je zastupao Vladu FBiH, prije godinu otkazao ugovor o zastupanju.

Kako bi spremno bila dočekana arbitraža sa INA-om, koja je dugo bila u fazi mirovanja, Vlada se dala u potragu za novim advokatskim timom.

Posao vrijedan 3,6 miliona KM dobili su sarajevski advokat Almir Gagula i advokatska kancelarija iz Švicarske Walder Wyss LTD Cirih. Ugovor je dodijeljen na osnovu odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Odluka o izboru advokata donesena je 3. septembra 2019. godine.

Informacija Vlade FBiH
Informacija Vlade FBiH

Konzorcij INA-MOL zahtijevao je, nakon dokapitalizacije, da tužbe koje su podnijeli radnici "Energopetrola" nadoknadi Vlada. Prema jednoj od odredbi tog ugovora, Vlada se obavezala da će preuzeti sva dugovanja u ovom procesu, uključujući i potraživanja radnika koja su tada iznosila više od 20 miliona KM.

Prijeteća šteta je, prema informaciji Vlade Federacije BiH, procijenjena na 65 miliona KM. Troškovi i kamate u slučaju potvrđivanja arbitražnog zahtjeva bit će izuzetno visoki i predstavljaju znatnu potencijalnu štetu po budžet Federacije BiH.

INA-MOL već odavno ima pravni tim koji je u prethodnim godinama, kako je to ranije saopćeno iz Vlade FBiH, pokrenuo i realizirao niz pravnih radnji.