{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH odobrila sredstva za interventnu pomoć Aluminiju, zatraženo smanjenje plata

Piše: R. D./Klix.ba
15.10.2018. u 13:48
21
75
Vlada FBiH odobrila sredstva za interventnu pomoć Aluminiju, zatraženo smanjenje plata
21
Vlada FBiH odobrila sredstva za interventnu pomoć Aluminiju, zatraženo smanjenje plata
Vlada Federacije BiH, vlasnica 44 posto mostarskog Aluminija, ima aktivan set mjera za kratkoročno, ali i dugoročno rješenje problema fabrike kojoj je ovog vikenda prijetilo isključenje struje i obustava proizvodnje, saznaje Klix.ba. Također, odobrena su sredstva za interventnu pomoć i zatraženo smanjenje plata radnicima.
Iz izvora bliskih Uredu premijera Fadila Novalića saznali smo da su mjere dogovorene prije dvije sedmice na sastanku koji je u Sarajevu održan uz prisustvo čelnih ljudi Aluminija d.d. Mostar, dopremijerke Jelke Milićević i resornog ministra Nermina Džindića. Na sastanku u sjedištu Vlade bili su prisutni i najveći kupci i dobavljači mostarske kompanije.

"Dogovoreno je nekoliko stvari, a Upravi je kazano da Vlada zna način kako da riješi problem. Kratkoročno je ministrici Milićević data mogućnost da iz budžetskih rezervi može interventno pomoći iznosom od četiri do pet miliona KM. Prvenstveno da se 'ugasi požar' s Elektroprivredom HZHB", kaže naš izvor.

Dugoročno se pregovara s bankama da se dug Aluminija reprogramira i da se odobri dugoročni kredit na 30-40 godina kojim bi se sanirala većina dugovanja. Vladi Federacije BiH problem predstavlja i nespremnost Aluminija da smanjuje svoje troškove, prvenstveno plate radnicima, koje su među najvećim u tom dijelu države.

"Ako kompanija loše posluje, ne mogu plate biti kao da je stanje idealno", smatraju nadležni.

Na pomenutom sastanku Uprava Aluminija je zadužena za pokretanje aktivnosti u vezi s reprogramom duga prema Elektroprivredi HZHB koji iznosi 184 miliona KM, a resorno ministarstvo za pomoć pri osiguranju bankarskih garancija za svrhu nabavke električne energije i drugih sirovina.

Kako saznajemo, odnosu Vlade Federacije BiH i Aluminija d.d. Mostar nije pogodovala smjena bivšeg direktora, za kojeg u Vladi imaju riječi hvale.

Podsjećamo, isključenje Aluminija s energetske mreže, koje se trebalo desiti u ponoć, prolongirano je za 24 sata kupovinom struje od jednog manjeg kooperanta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: