Kvalitetan program
90

Visokoškolska institucija CEPS Kiseljak - ustanova sa međunarodnom reputacijom

CEPS
CEPS
Visoka škola CEPS - Centar za poslovne studije u Kiseljaku je prestižna visokoškolska institucija u oblastima ekonomije, kriminalistike, saobraćaja, zdravstvenih studija, informacijskih tehnologija, energetike i zaštite na radu te zaštite od požara u Bosni i Hercegovini.

CEPS je od svog osnivanja trajno opredijeljen za poboljšanje i kvalitetu obrazovanja, pružanje i isporuku znanja te saradnju sa okruženjem.

Kontinuiranim unapređenjem studijskih programa te praćenjem trendova i potreba privrednog okruženja, profiliraju se odgovarajuća zanimanja i obrazuju studenti sa znanjima i vještinama koja su neophodna i potrebna za zaposlenje u privredi Bosne i Hercegovine, ali i da budu otvoreni ka evropskom području visokog obrazovanja.

Dakle, CEPS je opredijeljen saradnji sa visokoškolskim ustanovama i organizacijama iz Bosne i Hercegovine i okruženja. Aktivnosti međunarodne i međuinstitucijske saradnje koordinira Služba za međunarodnu suradnju i razvoj karijere. Te aktivnosti odnose se na razvoj međunarodnih odnosa s partnerskim ustanovama u svijetu, poticanje mobilnosti studenata, nastavnika i nenastavnoga osoblja te sudjelovanje u međunarodnim programima i projektima iz područja visokog obrazovanja.

Međunarodna saradnja na CEPS-u ostvaruje se putem bilateralnih sporazuma, međunarodnih univerzitetskih mreža i udruženja, međunarodnih projekata u području visokog obrazovanja, saradnje na razini studijskih programa, institucije i pojedinačnih članova akademske zajednice i razmjenom studenata i nastavnog osoblja.

CEPS smatra međunarodnu saradnju investicijom u budućnost i u potpunosti u svom svakodnevnom radu i djelovanju uvažava i primjenjuje načela te saradnje.

Ova visokoškolska institucija ima razgranatu mrežu međunarodnih kontakata i sporazuma o saradnji sa srodnim inozemnim visokoškolskim institucijama i organizacijama. Neke od obrazovnih institucija s kojima su potpisani bilateralni sporazumi o saradnji su: Lund University (Švedska), Eberswalde University for Sustainable Development Eberswalde (Njemačka), Iuav University of Venice (Italija), University of Seville (Španija), Faculty of Management, University of Prešov (Slovačka), Altinbas University Istanbul (Turska), Škoda Auto Vysoká škola Mladá Boleslav (Češka Republika), Veleučilište Velika Gorica (Hrvatska), Veleučilište u Bjelovaru (Hrvatska), Institut Joan Brossa Barcelona (Španija), Universidade Da Coruna (Španija), Kodolanyi Janos University of Applied Sciences Budapest (Mađarska), Visoka škola za informacijske tehnologije VSITE Zagreb (Hrvatska), IES Ribeira Do Louro (Španija), University "Dąbrowa Górnicza" (Poljska) itd.

Kao što je već spomenuto, CEPS sudjeluje i u Erasmus + programu Evropske unije (saradnja sa visokoškolskim institucijama iz Španije, Mađarske, Češke Republike, Slovačke, Turske, Rumunije, Hrvatske, Srbije itd.). Ovaj program akademske mobilnosti ima za cilj unaprjeđenje kvalitetne saradnje među evropskim visokoškolskim institucijama, usklađivanje obrazovnih kvalifikacija, povećanje mobilnosti studenata i nastavnika, poticanje bolje saradnje između visokoškolskih institucija i privrede, te razvijanje i razmjenu inovativne nastavne prakse.

U svrhu realizacije tih ciljeva, Erasmus program pruža finansijsku podršku studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju za studijske boravke u inozemstvu, stručna usavršavanja, stručnu praksu u preduzećima, učenje jezika, boravke u trening centrima i slično. Studenti CEPS-a putem međunarodne razmjene studenata pohađaju nastavu u Madridu, Barseloni, Sevilji, Istanbulu, Zagrebu, Budimpešti, Prešovu, Beogradu i sl., te obavljaju stručnu praksu u Škoda Auto (Češka Republika), naučno-istraživačkim institutima u Madridu, Valensiji, Vigu itd).

Erasmus povelja za visoko obrazovanje (Erasmus Charter for Higher Education)

Visoka škola CEPS - Centar za poslovne studije Kiseljak je dobitnik i prestižne Erasmus povelje za visoko obrazovanje. Ovo priznanje ističe predanost CEPS-a međunarodnoj saradnji i kvaliteti akademskih programa.

CEPS povelja
CEPS povelja
CEPS povelja
CEPS povelja

Erasmus povelju za visoko obrazovanje dodjeljuje Evropska komisija ustanovama koje pokažu izvrsnost u području međunarodne mobilnosti studenata i osoblja. Služi kao dokaz predanosti pružanju izvrsnih prilika studentima za studiranje u inozemstvu i sticanje vrijednih međukulturalnih iskustava.

Poveljom Erasmus za visoko obrazovanje, CEPS se pridružuje mreži respektabilnih institucija diljem Evrope, njegujući saradnju, promovirajući međukulturalno razumijevanje i unapređujući ukupnu kvalitetu visokog obrazovanja.

Pojavom CEPS-a i njegovim tržišnim pozicioniranjem, obrazovanje u Bosni i Hercegovini je prvi put etablirano u pravom smislu riječi kao tržišno utemeljen brand.

Brend CEPS danas u bosanskohercegovačkoj javnosti predstavlja jasan znak raspoznavanja za stručno privatno obrazovanje, utemeljeno na potvrđenim svjetskim obrazovnim standardima.